1 miljoen euro voor strijd tegen modderoverlast

Minister Joke Schauvliege trekt 964.000 euro uit voor 16 erosiebestrijdingsprojecten: 12 projecten betreffen de uitvoering van erosiebestrijdingswerken in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg; 4 gemeenten in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen krijgen subsidies voor de aanstelling van een erosiecoördinator.Limburg

In de provincie Limburg krijgt de stad Tongeren een subsidie voor vier projecten met erosiebestrijdingswerken. Diets-Heur werd dit voorjaar meermaals getroffen door modderoverlast. Om verdere problemen te voorkomen, kreeg de stad in oktober al de toezegging van een subsidie voor de aanleg van een aarden dam met erosiepoel. In dit subsidieprogramma wordt bijkomend de aanleg van een bufferbekken en een erosiepoel in Diets-Heur gesubsidieerd. Ook in Berg en Widooie zal een erosiebestrijdingsproject worden ondersteund. Tongeren krijgt voor de vier projecten samen een subsidie van 221.500 euro. Sint-Truiden krijgt geld voor de realisatie van twee projecten. In de Bosveldstraat wordt in het kader van een afkoppelingsproject een erosiepoel gesubsidieerd. Om modderoverlast in Alken te voorkomen legt Sint-Truiden met de toegekende subsidies een erosiepoel aan in de Stoukstraat.

Vlaams-Brabant

In de provincie Vlaams-Brabant krijgen twee gemeenten een subsidie voor de uitvoering van erosiebestrijdingswerken. In de Wangestraat in Landen worden drie bufferende drempels in de holle weg aangelegd. Zo fungeert de holle weg als tijdelijke water- en modderbuffer en blijven de lagergelegen straten en woningen van modderoverlast gespaard. De gemeente ontvangt hiervoor een subsidie van 125.000 euro. In Sint-Pieters-Leeuw wil de gemeente een aarden dam met erosiepoel aanleggen en ontvangt hiervoor een subsidie van 88.800 euro. Daarnaast krijgen Kortenaken, Aarschot en Zoutleeuw een subsidie voor de begeleiding door een erosiecoördinator.

Advertising

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen ontvangt Geraardsbergen voor de tweede maal een subsidie van 81.475 euro voor de begeleiding door een erosiecoördinator.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen ontvangt Hooglede een subsidie van 41.700 euro voor de aanleg van een aarden dam met erosiepoel en een houthakseldam langs de Klijtgatweg en van een houthakseldam langs de Kandelaarstraat. Ook Staden en Tielt krijgen een subsidie voor de aanleg van een houthakseldam met aanliggende grasstrook.

Bron: Kabinet Schauvliege – 2 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: