20-jarig Jodoco verhuisde naar Tienen

Jodoco, producent van vloeibare voormengsels en aanvullende diervoeders, nam afgelopen maanden zijn intrek in een gloednieuwe stek aan de Fred Chaffartlaan op de Feed Food Health-campus in Tienen (Vlaams-Brabant). Simultaan met de Dag van de Landbouw zette het bedrijf zijn deuren een dagje open. Melkveebedrijf nam de gelegenheid te baat voor een kennismaking die de officiële opening op vrijdag 20 september 2019 vooraf ging. Kort verslag van een avant-première.

20 jaar na zijn oprichting heeft Jodoco – van Jodoigne compagny – er dus voor gekozen om te verhuizen. “Onze fabriek in Jodoigne was te klein geworden en we wilden onze hoofdzetel graag verplaatsen”, beantwoordde Frans Bouvy, onze waarom-vraag. Ook waren de gebouwen die we er huurden verouderd. Bijkomend verliep onze vergunning er in de loop van 2019. Reden waarom we al in 2015 plannen maakten voor nieuwbouw. We vonden echter geen geschikte plaats in Jodoigne zelf. De Food Port-locatie – een samenwerkingsverband van de stad Tienen, de POM (Provinciale OntwikkelingsMaatschappij van Vlaams-Brabant) en de KU Leuven – voldeed daarentegen wel aan onze verwachtingen.”

De bouw van de Jodoco-fabriek – die van ver te herkennen is aan de lettertekens op de hoge silo’s – startte in mei 2018. Sinds twee maanden betrekt Jodoco er nu een terrein van 7.000 m² groot. Met het oog op verdere groei werd er tevens een optie genomen op 2.000 aansluitende vierkante meters.

“Dit nieuwe project laat toe onze productiecapaciteit van 15.000 ton geleidelijk verder uit te breiden”, vertelde onze gastheer nog. Zoals van een dergelijk project mag verwacht worden, werd er op de groei gebouwd. Er werken momenteel 20 mensen maar ook qua personeel ia er ruimte voor uitbreiding.

Rondgang

Wie de inkomhal binnentreedt kan niet naast een metalen molecuulstructuur kijken opgehangen aan het plafond. Het molecuul visualiseert betaine, het product waarmee Jodoco op Europees niveau een leidende marktpositie inneemt.

Op het gelijkvloers links achter de receptie is een centrale kantoorruimte. Aan de andere kant van de inkomhal leidt een deur naar het laboratorium. In dit labo vindt zowel in- en uitgangscontrole van de producten plaats als productontwikkeling voor nieuwe producten. Recentelijk werden RuvalPlus, een rantsoenverbeteraar voor rundvee en Grovax voor reductie van het antibioticagebruik bij varkens en pluimvee ontwikkeld. De kwaliteitscontrole vindt o.a.  plaats met behulp van HPLC-, High Pressure Liquid Chromatography-analyses en NIR-, Nabij InfraRood-analyses.”, preciseerde Frans Bouvy nog.

Op de eerste verdieping bevinden zich de directiekantoren, de vergaderzalen, de keuken annex kantine en opslagruimtes. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping leidt een doorgang naar de fabriekshallen waar  de meng- en opslagtanks en de overige productieapparaten staan.

Daarnaast is er een grote opslagruimte voor gereed product in kleinverpakking. In een hoek van deze ruimte is een speciale, geklimatiseerde kamer ingericht als afpakruimte voor flesjes. Drie poorten geven toegang tot evenveel laadstations met verlaagde inrit zodat het laden van kleinverpakkingen heel vlot kan geschieden. Vrachtwagens hebben overigens een aparte toegang tot de site langs achteren en aan de zijkant van het gebouw is ook een aparte zone voor het laden en lossen van bulkwagens gecreëerd.

20 jaar jong

Het is inmiddels alweer 20 jaar geleden dat Peter Schoppink en Frans Bouvy – voorheen collega’s bij Gist-brocades dat werd overgenomen door DSM – besloten hun eigen weg te gaan en samen met Frans Huon Jodoco op te richten.

Jodoco richt zich met vloeibare voormengsels en Jodobet, een natuurlijk,vloeibaar betaineconcentraat op de mengvoederindustrie en daarnaast met aanvullende diervoeders, bestemd voor in drinkwater of voer op de zelfmengende rundvee-, varkens- en pluimveehouders.

Voor meer productinformatie surf naar www.jodoco.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: