65% premiesubsidie bij afsluiten erkende weersverzekering

Vanaf 2020 betaalt de Vlaamse overheid een premiesubsidie uit bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering. Landbouwers kunnen de premiesubsidie aanvragen via de verzamelaanvraag 2020, die uiterlijk op 30 april 2020 moet worden ingediend.

Ter herinnering

Advertising

Bij een ramp die zich voordoet vanaf 2020, kan het rampenfonds nog tussenkomen voor schade aan niet-verzekerde teelten, op voorwaarde dat minstens 25 procent van het bedrijfsareaal verzekerd is via een erkende brede weersverzekering.

Landbouwers die geen brede weersverzekering afsluiten in 2020, zullen bij een erkende ramp die zich voordoet in 2020 geen beroep kunnen doen op het rampenfonds.

65 procent subsidie

Landbouwers die een erkende brede weersverzekering afsluiten, kunnen een subsidie ontvangen die 65 procent van de jaarlijkse verzekeringspremie (exclusief verzekeringstaks) bedraagt. De verzekerde percelen moeten aangegeven worden in de eigen verzamelaanvraag om in aanmerking te komen voor de premiesubsidie.

De subsidieaanvraag gebeurt via een apart onderdeel binnen de verzamelaanvraag 2020. Voor elk van de aangegeven percelen met openluchtteelten kan de landbouwer aanduiden welke teelt verzekerd is. Dit kan zowel de voorteelt, hoofdteelt als nateelt zijn.

30 april en 30 september belangrijke data

De subsidie voor 2020 moet uiterlijk op 30 april 2020, de uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag, aangevraagd worden via de verzamelaanvraag. De premiesubsidie aanvragen of extra verzekerde teelten op percelen aanduiden is nadien niet meer mogelijk. Het effectief afsluiten van de brede weersverzekering zelf kan in overleg met de verzekeraar wel nog na 30 april 2020.

De verzekeringspremie moet uiterlijk op 30 september 2020 betaald zijn.

Bekijk hier het overzicht van: Op de markt aangeboden erkende verzekeringsproducten

Bron: naar Departement Landbouw en Visserij – 18 december 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: