Op zaterdag 12 oktober 2019 vond te Libramont het zesde ‘Internationale Congres over Faire Melk’ plaats. Melkveehouders uit Afrika en Europa ontmoetten er elkaar en vierden enkele succesvolle melkprojecten. Bij wijze van dank kenden ze tevens Gouden Faironika’s toe aan politici, journalisten en collega’s die zich naar hun oordeel vol overgave hebben ingezet voor een eerlijke handel en melkprijs.
Fairebel – de faire melk in België – schrijft inmiddels al 10 jaar geschiedenis met ‘eerlijke melkprijzen
voor lokale melkveehouders’. Daarnaast is er Fairefaso, waarmee producenten in Burkina Faso met succes
hun eigen merk op de markt hebben gebracht. Verder gaven melkproducenten uit
Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook uit Mali, Niger, Senegal
en Tsjaad present.
“10 jaar geleden hebben we besloten om mee te doen aan het EMB Faire Melk-project in België. Dat was een goede beslissing. We willen een faire behandeling niet enkel in Europa, maar ook daarbuiten en kozen dan ook voor een samenwerking met Fairtrade. Daarom zal in de toekomst onze chocoladedrank naast faire melk ook faire chocolade bevatten”, verklaarde Erwin Schöpges, voorzitter van de European Milk Board (EMB).
Kregen een Gouden Faironika – de prijs van de melkproducenten, uitgereikt aan burgers en instellingen die opvielen door hun eerlijk en duurzaam gedrag:
- de krant Politico voor ‘zijn zorgvuldige onderzoek en verslaggeving’;
- Europarlementslid Maria Noichl voor ‘haar blijvende inzet ten voordele van een crisisbestendige melkmarkt’;
- de Zwitserse melkveehouder Werner Locher voor ‘zijn kostbare politieke werk en sterke inzet voor eerlijke en kostendekkende melkprijzen’;
- de melkproducenten Herman Vissers uit België en Adama Ibrahim Diallo uit Burkina Faso voor ‘hun engagement’.
- de melkverwerker Luxlait als ‘betrouwbare partner van de Belgische eerlijke melkcoöperatieve Faircoop’;
- de organisatie Agricall, omdat zij ‘de boeren en hun gezinnen al jaren helpt’.
Ook minister Willy Borsus ‘mede dankzij wie de Belgische melkproducenten via hun lidmaatschap bij Faircoop een eerlijke prijs en een eerlijke vergoeding krijgen’ werd in de bloemetjes gezet.
“Niet iedereen tegen iedereen, maar samen voor iets. De afgelopen jaren hebben de melkproducenten dit niet alleen in de praktijk gebracht via eerlijke melk, maar ook in hun politieke aanpak samen en met de consumenten. Samen werken aan kostendekkende prijzen en een waardig leven voor de hardwerkende melkveehouders heeft ons allemaal doen groeien. Nu nog enkel een paar besluitvormers op Europees niveau overtuigen om het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) ter stabilisatie van de zuivelsector uit te rollen”, besloot Sieta van Keimpema, vicevoorzitter van de EMB.
www.europeanmilkboard.org
Bron: naar EMB – 12 oktober 2019