Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits roept bedrijven op om in het kader van de opstart op 4 mei gebruik te maken van bestaande steunmaatregelen. Op www.vlaio.be/heropstart kunnen ondernemers terecht voor informatie over het gebruik van bijvoorbeeld de kmo-portefeuille bij de heropstart, informatie over thuiswerken en online verkopen.
Daarnaast is er een bundel met 10 tips samengesteld om van je werkplek een veilige plaats te maken om goed voorbereid opnieuw aan de slag te kunnen. Deze 10 tips zijn gebaseerd op de generieke gids die door de Federale overheid werd verspreid. Concreet gaat het over afstand houden, experten raadplegen, overleg tussen werkgever en werknemers en duidelijke instructies.
- Dé vuistregel: anderhalve meter
Garandeer als bedrijf een afstand van 1,5 meter en verbied samenscholingen. Concreet wil dit zeggen dat tussen twee werknemers, zonder afscheiding, minimum anderhalve meter afstand moet zijn. Zo kan je de bedrijfsruimte indelen met markeringen, linten of fysieke barrières.
- Schakel de hulp van experten in
Elke werkgever wil in zijn bedrijf het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk bevorderen. Daarvoor is een risicoanalyse belangrijk, zeker nu in het kader van de coronacrisis. Schakel dus experten in zoals een preventieadviseur om die analyse mee te maken. Voor dit soort adviezen kan je ook financiële steun krijgen via de kmo-portefeuille.
- Sociaal overleg
De nieuwe beschermingsmaatregelen die je neemt, zullen door iedereen moeten gerespecteerd worden. Zorg voor een breed draagvlak bij de werknemers door hen ook te betrekken bij het bepalen van die maatregelen.
- Duidelijke instructies, opleiding en communicatie
Cruciaal om de werknemers te informeren is een heldere communicatie over de genomen beschermingsmaatregelen. Daarbij kan de checklist in bijlage een grote hulp zijn.
- Zorg voor voldoende informatie en een heldere communicatie voor werknemers én externen
Het is belangrijk dat ook externe personen die het bedrijf bezoeken de maatregelen opvolgen. Ook leveranciers, klanten, consultants, tijdelijke werknemers, … moeten dus goed op de hoogte zijn van welke maatregelen ze moeten opvolgen. Dat kan door posters op te hangen met de geldende richtlijnen. Ook werknemers die op verplaatsing gaan, moeten over voldoende informatie beschikken.
- Maak van hygiëne een evidentie
Eenvoudige hygiënemaatregelen beschermen jouw bedrijf tegen ziektes. Dat gaat over persoonlijke hygiëne, zoals middelen om handen te wassen, papieren doekjes of ontsmettingsgel. Maar ook over hygiëne van de werkplek: zorg voor een goede reiniging van de arbeidsplaats en de werkposten, reinig tussen verschillende shiften en zorg voor voldoende verluchting.
- Voorzie beschermingsmiddelen
Naast hygiënemaatregelen moet je ook beschermingsmiddelen voorzien. Denk maar aan plexiwanden, markeringen met linten en vloerstickers zoals nu al bij bakkers of slagers gebruikt worden. Ook mondmaskers worden aanbevolen als de afstandsregels niet gegarandeerd kunnen worden.
- Spreid je mensen
Bedrijven die geen werk kunnen maken van flexibel thuiswerk, moeten nadenken over een slimme spreiding van hun mensen binnen het bedrijf. Het komt erop aan contacten tussen verschillende mensen (klanten, leveranciers, werknemers) te beperken. Dat kan door de afstandsregels duidelijk zichtbaar te maken door gebruik van stickers.
- Zet in op gezondheidsscreening
Mensen met symptomen of koorts moeten thuis blijven, ook op dat vlak kunnen maatregelen genomen worden.
- Social distancing met klanten
De goede voorbeelden bij winkels die nu al open zijn, zoals vloerstickers, ontsmetten van winkelkarretjes, ontsmetten van betaalterminals, winkelbediendes afschermen met behulp van plexiwanden, … kunnen als voorbeeld dienen voor alle winkels en bedrijven die nu mogen starten.
Bron: naar Kabinet minister Crevits – 28 april 2020