De European Milk Board voerde op donderdag 7 mei verspreid over de hele EU acties om onder de aandacht te brengen dat de Europese Commissie met de recente afkondiging van de private opslagregeling voor zuivel toch weer haar toevlucht neemt tot ‘een verouderd crisisinstrument dat al zo vaak bewezen heeft onvoldoende te werken en de crisis alleen maar verder verlengt’.
Als reactie op de forse daling van de melkprijsnotering besloot de Europese Commissie tot een subsidieregeling voor private opslag van maximaal 90.000 ton magere melkpoeder, 140.000 ton boter en 10.000 ton kaas ter waarde van 30 miljoen euro.
“Opslag van overschotten kan helpen om op korte termijn de druk van de markt te halen, maar is geen oplossing voor de lange termijn”, argumenteert de EMB in een mededeling. “Het instrument van opslag van overschotten is al zeer vaak gebruikt en blijkt keer op keer niet in staat een zuivelcrisis te voorkomen of op te lossen. De voorraden blijven ook in opslag onderdeel uitmaken van de markt. Iedereen weet dat deze voorraden uiteindelijk toch weer terugkomen op de markt en daardoor blijven ze de prijzen drukken. Het is zelfs zo dat herstel van de zuivelmarkt door deze voorraden enorm vertraagd wordt en melkveehouders langdurig met veel te lage melkprijzen geconfronteerd worden.”
“Veel beter dan een overschot aan melk te produceren, te verwerken en op te slaan is om deze melk gewoonweg niet te produceren”, pleit de EMB met zoveel woorden. “Het is efficiënter, effectiever en goedkoper om de melkproductie in de hele EU te verminderen en het aanbod af te stemmen op de verminderde vraag.”
Een toelating en of oproep tot een vrijwillige productiebeperking volstaat niet, stelt de EMB met klem. Als alternatief ontwikkelde de organisatie eerder al haar Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP). Het luidt dat de melkproductie op Europees niveau daarmee kan verminderd worden tot de melkprijs weer op een kostendekkend niveau is. Onderdeel van het MRP is vrijwillige productievermindering tegen een vergoeding op Europees niveau. Tijdens de actie verwezen de woordvoerders naar de aanpak van de crisis in 2016.
Toen werd een Europees breed programma opengesteld waarbij de melkveehouders voor hun gereduceerde liters melk een vergoeding ontvingen van de Europese Commissie. “Dit programma was zeer succesvol in 2016 en halverwege 2017 was de melkprijs alweer gestegen tot 35 cent”, luidt het in een persbericht. “Door de Europese Commissie werd destijds al voor het beperken van de melkproductie,14 cent per gereduceerde liter betaald tot een maximumaantal liters. In veel EU-landen werd bovendien een plus op die 14 cent gelegd waardoor de vergoeding aantrekkelijk genoeg was voor melkveehouders om deel te nemen aan het vrijwillige programma.”
Voor meer details over het MRP klik Market Responsibility Programme
Bron: naar EMB – 7 mei 2020