Dat vraagt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zich af in een reactie op de Panorama-reportage van 11 september. “Wij zien onze jarenlange opmerkingen over prijsdruk bevestigd in de reportage”, zegt Guy Depraetere, algemeen secretaris ABS.
De hard-discounters voeren de strijd om de consument verder op door steeds lagere prijzen te hanteren. De recente komst van Albert Heyn naar België heeft deze strijd om de klant nog verscherpt. De andere grootdistributeurs geven zich niet zomaar gewonnen en gaan evengoed mee in deze neerwaartse prijzen spiraal. Op het eerste zicht lijkt de consument als winnaar uit dit gevecht te komen, de realiteit is echter veel minder rooskleurig. Ziedaar de teneur van de VRT-reportage.
Het ABS prijst in een persmededeling de moedige getuigenissen. Die waren inderdaad frappant: leveranciers worden uitgespeeld tegen elkaar. De goedkoopste mag leveren, anderen vallen uit de boot. Depraetere herinnert aan de toestanden met de varkensvleesleveranciers bij Delhaize in de zomer van 2011. “Uiteindelijk hadden twee leveranciers het lef om niet te willen ingaan op de opgelegde en onverantwoorde prijsdaling van 2 procent. Het ABS bracht dit voorbeeld aan het daglicht, met na lang onderhandelen een toegift vanwege Delhaize naar de varkenshouders toe als resultaat.”
Het ABS klaagt aan dat langdurige handelsrelaties geen certitude meer zijn in de wereld van toelevering en grootdistributeurs. Voor een beperkt aantal producten worden nog contracten voor een langere periode gemaakt, maar ook hier is het de goedkoopste die mag leveren. Voor de landbouworganisatie is het duidelijk dat voedselverwerkers en groothandelaars slechts een doorgeefluik zijn. “Zij trachten de verliezen te beperken en schuiven het verlies door naar de landbouwer die aan het begin van de keten staat en geen enkele inspraak heeft in de prijsvorming. Die gebeurt op bedenkelijke wijze aan onderhandelingstafels in distributiecentra en kantoren van de almachtige grootdistributie. De landbouwer produceert en wacht bang af wat hij krijgt voor zijn product. Dát is de enige en harde realiteit!”
Het ABS vraagt zich ons dan ook af hoe het komt dat er met het prijzenobservatorium niets gedaan wordt. “Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het is duidelijk dat de primaire producent de zwakste is in de keten en dat deze schakel op springen staat.”