Er waait een nieuwe wind door de Belgische federatie van de leveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de landbouw. Die is in de sector vooral gekend als organisator van Agribex, de Brusselse landbouwbeurs. De werkgroep Xebirga (jawel, Agribex van achteren naar voren geschreven) belooft ‘een nieuwe inhoud te geven aan Agribex’.
In een interview met de redactie van het vakblad Melkveebedrijf geeft Johan Colpaert, sinds enkele maanden de nieuwe voorzitter van Fedagrim, meer uitleg bij zijn voornemen. “Agribex wordt op zijn kop gezet”, bevestigt Colpaert. “Door de jaren heen is er een stukje gewoonte in die beurs geslopen. Als bezoeker kan je in principe met de ogen dicht naar Brussel gaan. Je weet immers wat er in paleis 1, 2 enz. te zien zal zijn. Het waren de machinemensen binnen Fedagrim die een eenzijdige kijk ontwikkelden op het Agribex-gebeuren; de veehouderij werd naar de tweede lijn verdrongen. Gevolg is evenwel dat bepaalde exposanten uit de intensieve veehouderij begonnen af te haken. Dat is onze machineleden als een boemerang in het gezicht terug gekomen. Vandaag stellen we vast dat mechanisatie een zeer belangrijke factor is geworden in de veehouderij.”
Verder weten we uit enquêtes dat de veehouderij wel degelijk naar Agribex komt.”
Met Breedex heeft Fedagrim eerder al eerder een poging ondernomen om de veeteelt terug voor Agribex te winnen. Het was echter geen succes. De nieuwe voorzitter is vastbesloten de zaken nu anders aan te pakken.
“De beurs wordt volledig ondersteboven gedraaid. Zo komen o.a. de dieren naar paleis 1”, stelt Johan Colpaert in de januari-editie van het vakblad Melkveebedrijf. “We hebben ook het beursreglement aangepast waardoor we een betere spreiding van de exposanten over de paleizen krijgen. Onze beurs wordt hierdoor veel transparanter en overzichtelijker. We hebben ook als insteek genomen om de grote merken te verdelen over de verschillende paleizen. Dit voorstel komt overigens uit de werkgroep van de leden zelf, dus niet vanuit het secretariaat of de directie. Er zijn ook sectoriële werkgroepen opgericht met als doel de beleving van de bezoeker te verhogen door meer evenementen te organiseren en actuele thema-eilanden uit te werken. Zelfs niet-leden zoals DLV en Crelan werden bij deze besprekingen betrokken Dat niet-leden meedenken over de invulling van onze beurs was vroeger gewoon ondenkbaar.”
In een poging ook de mengvoedernijverheid terug voor Agribex te winnen zal Colpaert zich uiterlijk in februari aanmelden bij Bemefa, de beroepsvereniging van de Belgische mengvoederfabrikanten. “Wij willen eerst onze volledige beurs op punt zetten. Zo kunnen we hen iets aanbieden. Dan is het aan hen om te oordelen”, zegt de nieuwe voorzitter daarover. “Er is immers ook een stuk veehouderij dat niets te maken heeft met veevoeders. En als dat deel van de sector stapsgewijs meerwaarde ziet in de nieuwe Agribex, dan moeten de mengvoederfabrikanten maar oordelen of ze er toch willen wegblijven.”
Aan het eind van het vraaggesprek pleit Colpaert tevens voor meer samenwerking met die andere grote organisator van landbouwbeurzen, zijnde de Boerenbond. Colpaert besluit als volgt: “Moesten we nu eens allemaal ons verstand bij elkaar leggen is het voor mij persoonlijk niet ondenkbaar een beurs te organiseren waarbij er in Brussel een aantal paleizen ter beschikking blijven van Fedagrim voor alles wat te maken heeft met machines en een aantal voor Boerenbond die alles doet aangaande veehouderij en de aanverwante agro-industrie… Wel, dan ben ik er zeker van dat de uitstraling naar het buitenland gewaarborgd is en dan creëren we één groot feest voor de Belgische landbouw. Ziedaar mijn droom. Intussen blijf ik erbij dat Fedagrim de volgende Agribex op zijn kop zal zetten. Zoveel zijn we aan de veehouderij in de land verplicht!”