Na de reportage ‘Vlaanderens Trots, varkenshouderij,’ die begin 2013 gelanceerd werd, en de reportage ‘Vlaanderens Trots, het ei,’ van begin 2014, werd op Agriflanders 2015 de opvolger ‘Vlaanderens Trots, melk!’ voorgesteld.
In een film van zo’n 25 minuten, wordt de Vlaamse melkveehouderij voor het voetlicht gebracht. Ook Gert De Mangeleer, Vlaams topchef, verleende opnieuw zijn medewerking. In de film maakt hij drie originele gerechten met melk: velouté van aardpeer met gerookte paling, karnemelkstampers met Noordzee garnalen en rijstpap als dessert. Daarmee toont hij de veelzijdigheid van melk in de keuken.
De kookfragmenten worden doorspekt met interessante beelden over het reilen en zeilen in de Vlaamse melkveehouderij. Daarom is deze reportage niet enkel interessant voor de landbouwsector, maar ook voor de consument. Bovendien kan iedereen de gerechtjes thuis zelf bereiden. De recepten staan sinds 15 januari op www.vlaanderenstrots.com
Insteek van de partners (Agrifirm, Altez, BNP Paribas Fortis, DLV, Abitec, MS Schippers, Denkavit – Boone, Case New Holland) is dat ook de man in de straat de sector beter zou leren kennen in de hoop dat aldus de maatschappelijke draagkracht van de Vlaamse landbouw vergroot wordt.
De film was op de beurs in Gent vier dagen lang te zien op de standen van de partners. Naar verluidt zal hij bovendien ook regelmatig geprogrammeerd worden op PlattelandsTV, te bekijken via het kanaal 22 van Telenet. Sinds 15 januari kunt u de film ook via deze link bekijken.