De delegatie van de landbouwministers Schauvliege, Collin en Borsus, heeft een aantal voorstellen op tafel gelegd die zij wil agenderen in de Raad van 7 september.
Om de sterk wisselende prijzen op lange termijn in de hand te houden en om de lage prijzen voor melk en varkensvlees op korte termijn aan te pakken, willen de ministers volgende sectorspecifieke ondersteunende maatregelen nemen:
- de aanwending van het budget van de superheffing 2014/2015 voor structurele maatregelen om het inkomen van onze landbouwers veilig te stellen, zoals:
- operationele programma’s voor producentenorganisaties of coöperatieven in de veesector,
- fondsen voor inkomensstabilisatie,
- een tijdelijke stijging van het directe inkomen.
- De lidstaten zouden zelf moeten kunnen beslissen welke maatregelen het meest geschikt zijn om hun producenten uit de crisis te helpen door middel van efficiënte, structurele en duurzame maatregelen.
- de ontwikkeling van een duurzaam systeem voor de berekening van de interventieprijs op basis van de marges. De ministers vragen met name om een fluctuerende interventieprijs, gebaseerd op de kosten.
- de nauwgezette opvolging van de situatie op de verschillende markten. De ministers vragen om het bestaande observatorium voor de zuivelsector uit te breiden met informatie over de actuele productiekosten. Een soortgelijk observatorium moet worden opgericht voor de varkenssector. Het observatorium zou informatie moeten verstrekken over de prijs, de productiecijfers, het aantal geslachte varkens, de winstmarges, de voorraden en de handel.
- de toelating om de directe betaling uit te voeren vanaf 16 oktober 2015 (= o.a. de vraag tot aanpassing van de voorwaarde om 100 procent van de controles te hebben uitgevoerd alvorens er overgegaan kan worden tot een eerste schijf van uitbetaling).
- de oprichting van een “high level group landbouwmarkten” om horizontale oplossingen te zoeken voor de moeilijke situatie van de landbouwer in de keten.
- de ondersteuning van exportverzekeringen en een versoepeling van de staatsteunregels om de uitvoer van landbouwproducten naar bepaalde bestemmingen mogelijk te maken. Hierbij denken de ministers aan het wegwerken van de beperkte lijst niet-toegelaten bestemmingen exportverzekeringen.