Het afgelopen decennium koos er jaarlijks maximum één Vlaams bedrijf voor omschakeling naar biologische productie. Begin 2016 zijn 14 Vlaamse gangbare melkveehouders de omschakeling naar bio gestart.
Dat 10 bedrijven uit deze groep in West-Vlaanderen zijn gelegen, heeft er mee te maken dat die provincie het sterkst getroffen werd door de stamping-out-strategie van FrieslandCampina. Ter herinnering: eind vorig jaar deelde dat bedrijf welgeteld 443 leveranciers mee dat ze hun melk per 1 juli 2016 niet langer zou ophalen.
De melkveebedrijven in omschakeling zijn nu volop bezig met de omschakeling van hun percelen. In voorjaar 2017 voorzien ze de omschakeling van de koeien en vanaf het vierde kwartaal van 2017 kunnen ze hun melk als biologisch aanbieden.
Om dat traject goed te kunnen aanvatten, hebben ze zich verenigd in een bedrijfsnetwerk. Daarin bezoeken ze tweemaandelijks een van elkaars bedrijven en bespreken ze alle uitdagingen in groep, samen met een of meerdere voorlichters. Zo kunnen de melkveehouders rekenen op een actieve medewerking van Boerenbond, het onderzoeks- en adviescentrum Inagro en de projecten ‘Bio zoekt Boer’ en ‘Bio zoekt Keten’. Ook kunnen geïnteresseerden rekenen op de erkende bio-adviseurs.
De huidige situatie leidt meteen tot ruim een verdubbeling van het volume biologische koemelk in Vlaanderen. Het effect van die evolutie op het niveau van de hele zuivelsector is uiterst beperkt. Voor de biologische zuivelsector is de huidige gang van zaken echter spectaculair.
De verklaring is tweeledig. Enerzijds staat de diepe crisis in de gangbare sector tegenover de groeiende markt en goede prijzen voor biologische melk. Anderzijds werd begin 2016 beslist om het omschakeltraject haalbaarder te maken. In het nieuwe systeem kan de landbouwer in 2 stappen werken: eerst de akkers en weiden omschakelen en een jaar later de koeien. Na 6 maanden kan hij de melk dan als biologische melk verkopen. Voorheen duurde de omschakeling 2 jaar.
Lees ook BIO MAAKT OPGANG ALS HET NIEUWE QUOTUM uit het akblad Melkveebedrijf België, editie mei 2016.
Bron: Persbericht Inagro 29 juni 2016