Ter gelegenheid van Wereldmelkdag publiceert VLAM een trendrapport dat de voornaamste bewegingen in consumentenvoorkeuren voor zuivel aangeeft. Een overzicht van de voornaamste vaststellingen.
Vlamingen grijpen terug naar pure en lokale voeding
Consumenten kiezen steeds vaker voor pure basisproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn en zo weinig mogelijk toevoegingen bevatten. In 2020 gaven 2 op de 5 Vlamingen (42%) aan dat ze opteren voor gerechten op basis van pure producten, in vergelijking met ongeveer 1 op de 3 (36%) in 2015. 2 op 5 Vlamingen (43%) geven daarnaast aan hier in de toekomst meer voor te zullen kiezen.
De Vlaming hechtte daarnaast nog nooit zoveel waarde aan lokale producten. Zo verkiest twee derde van de Belgische bevolking (65%) Belgische zuivelproducten. In 2014 gaven 2 op de 5 Belgen (41%) aan belang te hechten aan de lokale productie van voedingsproducten bij hun aankoop. In 2020 groeide dit aantal al naar 1 op 2 (52%)1. Direct gevolg hiervan is de rechtstreekse verkoop bij de boer die de hoogte ingaat. De omzet van hoevewinkels en boerenmarkten voor verse voeding steeg in België in 2020 bijgevolg ook met 36%2.
De herlancering van yoghurt
Consumenten hechten steeds meer belang aan een gezond immuunsysteem. Dat wordt mee ondersteund door een gezonde, volwaardige en gevarieerde voeding. Zuivelproducten zijn nutriëntrijk en dragen zo bij tot een gezonde voeding voor een goede gezondheid. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten te consumeren.
Ook de darmgezondheid en de rol van het darmmicrobioom winnen in dit kader aan belangstelling. Een vezelrijke, gezonde voeding primeert maar gefermenteerde zuivelproducten kunnen dankzij de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen, waaronder specifieke melkzuurbacteriën (probiotica), ook helpen. Yoghurt is beter verteerbaar en fermentatie draagt bij tot de vrijstelling van bepaalde bioactieve componenten met potentiële gezondheidsvoorsdelen. Ongeveer 1 op 2 Belgen (49%) zegt zo nu al meerdere keren per week yoghurt te eten.
Zuivel, een dankbaar basisproduct
Zuivel is en blijft erg populair bij Vlamingen. Zuivelproducten maken volgens een ruime meerderheid onder hen onmiskenbaar deel uit van onze eetcultuur (86%), en zullen dat in de toekomst ook blijven doen (80%). Meer dan 7 op de 10 Vlamingen geven aan moeilijk zonder zuivel te kunnen (72%). Melk wordt door de meeste Vlamingen nog steeds gezien als een basisproduct dat je steeds in huis moet hebben (80%).
Zuivel wordt regelmatig gebruikt in Vlaamse huishoudens: een Vlaming gebruikt gemiddeld 3,9 keer per dag een zuivelproduct. De 5 vaakst gebruikte zuiveltoepassingen zijn bakboter, smeerboter, melk in koffie, kaas en yoghurt. Vlamingen vinden zuivel vooral veelzijdig (92%), lekker (88%), kwaliteitsvol (87%) en gezond (84%). Daarnaast worden zuivelproducten door ruim acht op tien Vlamingen (82%) als natuurlijke en authentieke producten beschouwd die voor iedereen (74%) zijn. 3 op 5 Vlamingen (62%) zeggen bovendien dat zuivel consumeren gelijk staat aan genieten.
Van late night snacking tot intuitive eating
Een glas melk voor het slapengaan om een betere nachtrust te hebben past men al lang wereldwijd toe. Koemelk bevat van nature tryptofaan, een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een neurotransmitter die ons slaapgevoel vergroot. In combinatie met een koolhydraatbron (zoals honing of een banaan) zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of melk hierdoor ook echt als een slaapmutsje werkt, is niet bewezen. Een kop warme melk voor het slapengaan kan echter ook op een andere manier helpen. Bijvoorbeeld omdat je er de tijd voor neemt, het je gedachten verzet en je helpt ontspannen.
Daarnaast zien we dat een wereldwijde pandemie de consument bewuster heeft gemaakt over het belang van voeding voor de fysieke en mentale gezondheid. Dit heeft er mede voor gezorgd dat trends zoals ‘intermittent fasting’ ook plaatsmaken voor ‘intuitive eating’, wat neerkomt op simpelweg gevarieerd en gezond eten op de momenten dat jouw lichaam hiernaar vraagt.
Tekst en beeld: VLAM – 1 juni 2021