In 1995 namen Stefan Supply en Siska Cools het bedrijf van Stefans ouders over. De 18 koeien werden toen nog gemolken in de bindstal. In 2001 schakelde het koppel over naar een nieuwe stal met ruimte voor zo’n 35 koeien. Ze kozen voor een tandem 2×5. Zo’n vijf jaar geleden werd het bedrijf uitgebreid naar zo’n 65 melkkoeien. Dat vroeg om een omschakeling van het melksysteem. Het gezin Supply-Cools installeerde een robot van Fullwood Packo en ze zijn daar erg tevreden over.
De uitbreiding van het bedrijf naar 65 melkkoeien zorgde ervoor dat de melktijd in de tandem te lang werd. Stefan: “We hebben ook nog activiteiten in de groenteteelt (savooi en wittekool) en in de varkenshouderij. Melken doe je twee keer per dag, elke dag opnieuw. Als het te lang begint te duren, komt dat dus wel dagelijks terug. We hadden gedacht dat het nog haalbaar zou zijn maar dat bleek een verkeerde inschatting. Na een tijd waren we het moe om elke dag zo veel uren in de melkstal te staan. Als we niet zouden omschakelen, dan hadden we het aantal koeien opnieuw moeten reduceren naar een 35-tal.”
Alle opties bekeken
Pas nadat het koppel alle opties bekeken had, beslisten ze voor robotmelken te gaan. “We wilden eigenlijk eerst uitbreiden naar een tandem 2×7. Dat zou de melktijd zeker verkort hebben maar we vreesden dat de ergonomische impact te groot zou zijn. Bovendien was een robot niet duurder dan de ombouw naar een grotere tandem.”
Stefan wijst er wel op dat robotmelken je moet liggen. “Als je elke dag 5 uur aan het melken bent, zoals dat bij ons het geval was, dan heb je in die tijd natuurlijk wel al je koeien gezien. Dat is een voordeel. Maar nu kunnen we ons werk anders organiseren en volgen we onze koeien veel meer via de computer op. Het is een andere manier van opvolgen en daar moet je mee omkunnen en jezelf de tijd geven om je daaraan aan te passen. De koeien moeten wennen maar de boer moet dat ook.
Ik vind het ook belangrijk om niet bij het minste alarm de stal in de duiken. Als een koe te lang niet naar de robot is gekomen, krijgen we uiteraard een alarm. Maar we maken ons niet snel druk en lopen dan niet meteen de stal in om ze te gaan halen. Wat geduld doet wonderen. Je moet het kunnen loslaten. Binnen de kortste keren staat ze er meestal vanzelf. En als ze toch niet komt, weet je dat er echt een probleem is en dan ga je kijken. Dan merk je bijvoorbeeld dat ze pijn aan één van de poten heeft en kan je meteen ingrijpen. Je moet de installatie zijn werk laten doen en alleen ingrijpen wanneer het nodig is.”
Stefan: “En het helpt wanneer je zelf interesse hebt in het systeem. Dan kan je ook zelf al heel wat technische kleinigheden aanpakken aan de robot en hoef je niet altijd op de dealer beroep te doen. Ik bel regelmatig eens naar onze dealer, Rommelaere, om iets te vragen en met een paar tips van hen, krijg ik het meestal zelf opgelost. Als er iets gecompliceerder aan de hand is, staan ze hier ook snel. We zijn zeker tevreden over de service.”
Omschakelen in de winter
Met het tijdstip van omschakelen hadden Siska en Stefan het niet getroffen. Ze kozen wel bewust voor een omschakeling met een mobiele melkinstallatie in de winterperiode omdat er dan minder andere activiteiten te doen zijn op het bedrijf. Maar dat ze die winter zo veel vorst, sneeuw en ijs zouden moeten trotseren, dat hadden ze niet kunnen voorspellen. De robot kwam op de locatie van de vroegere melkstand en dat maakte het onmogelijk om te blijven doormelken in de oude installatie.
“De kar stond deels binnen en deels buiten en de hele omschakeling duurde maar een drietal weken. Maar in die drie weken tijd hebben we wel veel sneeuw en vriesweer gehad. De koeien waren dus ook niet zo happig om de kar in te gaan omdat het daar zo guur was.”
Het gezin deed heel wat voorbereidende werken zelf.
De robot staat bovenop de oude melkput waarbij een deel van de put behouden werd. “Dat maakt de opvolging extra comfortabel omdat je op gelijke hoogte van de uier staat en dus niet moet bukken als je het melken wil opvolgen. Bovendien lieten we 1 box van de tandem staan. Die gebruiken we om de koeien te behandelen. Dat is erg handig, bijvoorbeeld om ze droog te zetten.”
De keuze voor een robot van Fullwood Packo lag voor Siska en Stefan voor de hand. “We hebben zeker ook naar andere oplossingen gekeken maar de M2erlin robot van Fullwood, met zijn 2 ingangen en 2 uitgangen, was de enige die perfect paste in onze melkstal. De installatie is compact en daardoor hebben we nergens ruimte verloren. Dat was doorslaggevend in onze keuze. Je ziet ook aan de manier waarop de koeien bewegen in de stal, dat de robot op de juiste plaats staat. Het koeverkeer verloopt vlot. De robot is van alle kanten zichtbaar, ze hebben een perfect overzicht over de situatie.”
Vrijheid
Stefan en Siska zijn erg tevreden met de omschakeling. “Wij vinden het een groot voordeel dat we nu vrijer zijn en onze tijd zelf kunnen indelen. Maar dat wil niet zeggen dat je minder op de hoogte bent. We hebben veel meer gegevens ter beschikking en je ziet met de digitale opvolging net veel sneller wanneer er iets mis is met een koe. Vroeger zagen we in een warme periode pas na een tijd dat de melkgift terugliep. Nu zit je er met je neus op en zie je het direct op de computer of op je gsm.”
Ook de zonen van het gezin springen wel eens bij wanneer Siska en Stefan een weekendje weg zijn. “En dat gaat zonder problemen. Afgelopen weekend waren we er niet en kalfden er een vaars en een koe. Ook al was het meer dan een jaar geleden dat ze nog met de software gewerkt hadden, onze zonen hebben zonder problemen alles ingegeven in de computer. Het wijst zichzelf uit.”
Zelf volgen Stefan en Siska de tochtdetectie van kortbij op, net als de geleidbaarheid van de melk, om uierontstekingen snel te ontdekken. “Die koe kunnen we dan meteen in de stal in detail bekijken en in de box behandelen.” Verder bekijken ze standaard of er alarmen in het systeem staan, of er geen koeien achtergebleven zijn en hoeveel melk ze geproduceerd hebben. De koeien komen momenteel 2,6 keer per dag naar de robot. “Als ze niet in de namiddag buiten zijn, stijgt dit cijfer naar 2,8. Maar in de zomer zakt het aantal melkbeurten dus wel een beetje.”
Naast de toegenomen melkproductie door de omschakeling zijn de afgenomen mastitisgevallen een groot voordeel. “Dat heeft een robot zeker voor op traditioneel melken. Er zit bij sommige koeien een enorm verschil op de melkgift per kwartier. Het is interessant dat je dit zelf kan opvolgen maar het is vooral belangrijk dat het lege kwartier tijdig wordt afgenomen. De robot regelt dat zelf.”
Stefan merkt ook dat de vaarzen gemakkelijker aan de robot wennen dan aan de traditionele melkstal. “We laten ze sowieso op voorhand wennen maar hadden vroeger toch regelmatig moeite om ze dan in de tandem te krijgen. Met de robot verloopt dat allemaal veel vlotter.”
De komende jaren heeft het koppel niet meteen extra plannen. “Maar de robot zorgt er wel voor dat we langer zullen kunnen blijven melken omdat het fysiek comfortabeler is voor ons. Het was dus ook een keuze met het oog op de toekomst.”
Technische info
- Fullwood Packo M2erlin, bouwjaar 2019
- Managementsoftware Crystal met M2erlin Info App, M2erlin View
- Koeien met halsband; extra sensoren: activiteitsmeters, 4 kwartier geleidbaarheidsmeting, Crystalab
Bedrijfsinfo
- Stefan Supply en Siska Cools – Langemark
- 60-65 melkkoeien met een gemiddelde jaarproductie van 10.000 l
- Dealer Fullwood Packo: Rommelaere, Gistel