Met de toenemende economische druk op Europese landbouwbedrijven is verbetering van het rendement essentieel. Het optimaliseren van de grondstoffen voor de landbouw is een manier om kosten te besparen en tegelijk een beter rendement te halen. Een van de belangrijkste grondstoffen voor de landbouw zijn minerale meststoffen, oftewel “kunstmest”. Deze is afkomstig uit diverse bronnen van over de hele wereld en de kwaliteit ervan kan variëren.
Is de Europese productie anders wat betreft kwaliteit en milieuvriendelijkheid?
Goede bemesting, goede oogst
De mechanische kwaliteit van kunstmest is cruciaal voor een aantal zaken:
- strooibaarheid
- precieze toepassing
- geringe milieu-impact
- hoog rendement op investering
In veel gevallen kan een goede eerste indruk worden verkregen door een hand meststof te nemen: stof en gebroken korrels zijn een aanwijzing voor slechte kwaliteit, terwijl een gelijkmatige korrelgrootteverdeling en gladde buitenkant vereist zijn voor een goed strooibeeld. Minerale meststoffen dienen ook puur te zijn, dus slechts onvermijdelijke hoeveelheden toeslagstoffen en verontreinigingen. Ook hun ecologische voetafdruk, zowel bij het produceren als bij het gebruik, moet zo gering mogelijk zijn.
Hoge kwaliteit wil zeggen: continu investeren in mensen, technologie en organisatie. Europa hanteert de strengste productienormen in de hele wereld. Deze normen betreffen de sociale, milieu- en gezondheidsaspecten van onze samenleving – zowel vandaag als morgen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
In moderne fabrieken wordt stikstofkunstmest gemaakt uit aardgas. In meerdere verwerkingsfasen wordt het aardgas, hoofdzakelijk bestaande uit methaan, opgewaardeerd tot stikstofkunstmest door het te binden met de stikstof die in de lucht aanwezig is. Van het gas dient 80% als echte grondstof voor kunstmest. Slechts 20% wordt gebruikt voor het verwarmen van het proces en voor het opwekken van elektriciteit. De afbeelding hieronder toont een standaard kunstmestproductieproces, maar niet alle fabrieken voeren alle verwerkingsfasen uit.
Gebaseerd op de twee meest gebruikte eindproducten, ammoniumnitraat (hoofdbestanddeel van KAS) en ureum, worden verschillende soorten kunstmest gemaakt. Dit gebeurt door ze te mengen met ingrediënten als fosfaat en kalium om NK, NP en NPK’s te vormen, dolomiet om KAS te vormen of door ureum en ammoniumnitraatoplossing te mengen om urean te maken.
Betrouwbare uitlevering
De fabrieken van Yara zijn over een groot deel van Europa verdeeld en staan dicht bij havens en rivieren om efficiënt vervoer mogelijk te maken: Sluiskil (NL), Tertre (BE), Montoir, Ambès en Le Havre (F), Brunsbüttel en Rostock (D), Uusikaupunki (FIN) en Porsgrunn en Glomfjord (N).
Yara’s fabrieken draaien in principe jaar-rond 24 uur per dag en 7 dagen per week. Er is een strakke planning voor onderhoudswerkzaamheden en upgrades, vanwege de complexiteit van de fabrieken. Met de toegenomen productiecapaciteit zijn er slechts beperkte mogelijkheden om voorraad te houden. Door goede planning en een wereldwijde afzetmarkt worden vraag en aanbod zo goed mogelijk afgestemd.
Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid
Alle Yara fabrieken werken met de beste technieken en zijn gecertificeerd volgens de nieuwste internationale normen:
- ISO 9001 (Kwaliteit)
- ISO 14001 (Milieu)
- OHSA 18001 (Gezondheid en veiligheid)
Door dagelijkse controles wordt constante fysische en chemische kwaliteit gegarandeerd.