Met de afficheactie ‘Stop de Waanzin’ maken Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen sinds begin maart hun ontgoocheling en ongenoegen duidelijk over het bereikte Stikstofakkoord. Op 8 maart organiseren de jonge boeren een ‘Dag van nationale rouw’.
Op 4 maart werd de afficheactie officieel afgetrapt op het bedrijf van Dirk Vandecruys in Peer. Amper 7 jaar geleden kreeg deze melkveehouder nog een vergunning voor de bouw van een nieuwe stal. Wil hij de toekomst van zijn bedrijf veilig stellen, dan ziet de man zich straks verplicht om zwaar te investeren in een aantal mestrobots, kwestie van de stikstofuitstoot richting het nabijgelegen natuurgebied rond de beek De Dommel te beperken. Ofwel zal hij zijn veestapel fiks moeten afbouwen. Dat ziet de 44-jarige Vandecruys echter helemaal niet zitten. Dan komt het rendement van zijn bedrijf immers in het gedrang.
De Limburger voelt zich dan ook koud gepakt door de Vlaamse regering. “Dat ze eerst maar eens bewijzen dat de stikstofuitstoot van mijn bedrijf komt, en niet van het waterzuiveringsstation aan de andere kant van het natuurgebied”, liet hij noteren. In het licht van de oorlogssituatie in Oekraïne begrijpt hij ook niet hoe er vandaag nog van een afbouw van de landbouwproductie sprake kan zijn. “De Vlaamse overheid moet maar eens goed gaan nadenken over de voedselzekerheid. Hoe gaat de Vlaming straks aan zijn eten komen op een betaalbare manier?”
Contractbreuk
Toen Dirk het bedrijf in 1997 van zijn vader overnam was er voorzien in een ontheffing op de nulbemesting. De conceptnota van het Stikstofakkoord schort die regeling echter vervroegd op. “Dat noemen we contractbreuk”, verklaarde Peter Bruggen, provinciaal BB-secretaris. Hij typeerde de conceptnota als ‘ondraaglijk’ en wil met de Vlaamse regering aan tafel om samen de zaken te bekijken en naar een oplossing te zoeken.
Boerenbond, Groene Kring en Ferm noemen het Stikstofakkoord ‘waanzin’ omdat met deze beslissing naar hun mening de ondernemersdynamiek in de landbouwsector volledig gekraakt wordt. 2.000 actieborden met de slogan ‘Stop de waanzin!’ verspreid over geheel Vlaanderen moeten de medeburgers attenderen op de problematiek. “Tegelijk vragen we de Vlaamse regering om onze bezwaren ernstig te nemen”, aldus nog Verbruggen.
Het valt Boerenbond zeer zwaar dat er in deze niet met hun diensten en experten overlegd is. De afwijzende, ja zelfs beschuldigende houding, vanwege minister Demir ten aanzien van de grootste landbouworganisatie van Vlaanderen is het bestuur een doorn in het oog.
Drie rouwbijeenkomsten
De jonge boeren verenigd in Groene Kring van hun kant kondigden daarop prompt een ‘Dag van nationale rouw’ af. In Gent, Brasschaat en Torhout – respectievelijk de woonplaatsen van de ministers Demir, Jambon en Crevits – zetten zij op 8 maart drie grote rouwstoeten op.
“Jonge boeren zijn in rouw. De overheid heeft ons toekomstperspectief afgenomen en dwingt ons om te stoppen met het beroep waar we van houden. Nochtans beseffen jonge boeren meer dan wie dan ook dat de stikstofuitstoot moet dalen. Maar daardoor mag het toekomstperspectief van jonge boeren niet gehypothekeerd worden. Dat willen we luid en duidelijk laten horen”, verklaarde Maarten Moermans, ondervoorzitter Groene Kring.
Tekst en beeld: Franky De Letter