Zomerstalvoeren: hoe zorg je voor voldoende gras van de juiste kwaliteit om het hele seizoen succesvol vers gras op stal te kunnen voeren?
Deze vraag bleek het meest te leven onder zomerstalvoerende melkveehouders. Onze stagiaire Kevin van der Grift heeft een marktonderzoek uitgevoerd over dit onderwerp. Planning blijkt de grootste uitdaging te zijn. Door de juiste uitgangspunten te kiezen, wordt het makkelijker om een goede planning te maken.
Het doel van de planning is zorgen voor een constant aanbod van vers gras. Doordat je vooruit kijkt, kun je eerder en beter schakelen bij onvoorziene omstandigheden. Je hebt bijvoorbeeld beter zicht op wanneer de grasvoorraad in een droge periode op dreigt te raken. Zo kun je op tijd bijsturen in het rantsoen.
Voorbeeld:
Uitgangspunten: | |
Aantal melkkoeien | 100 koeien |
Gewenste opname | 6 kg ds/dag |
Gewaslengte 19 cm, maaihoogte 7 cm | 2000 kg ds/ha |
Hergroei in het voorjaar | 80 kg ds/ha/dag |
Berekening van het benodigde oppervlak: | |
100 koeien x 6 kg ds/dag | = 600 kg ds/dag |
600 kg ds ÷ 2000 kg ds/ha | = 0,3 ha/dag |
2000 kg ds/ha ÷ 80 kg ds/ha/dag | = 25 dagen |
25 dagen x 0,3 ha/dag | = 7,5 ha |
Uiteraard varieert de hergroei gedurdende het seizoen. Bij een grasgroei van 30 kg ds/ha/dag heb je in bovenstaand voorbeeld 20 ha nodig. De actuele grasgroeicijfers vind je op www.kijkopgras.nl.
Tips voor succesvol zomerstalvoeren
- Maak een goede planning met groeitrappen
- Stel je planning bij
- Voorkom broei
- Maai een droog product
- Beperk beschadiging van het gras, gebruik geen kneuzer
- Streef naar een maaistadium van 2000 kg ds/ha
- Blijf regelmatig bemesten voor smakelijk en kwalitatief goed gras
- Bekijk de wekelijkse vers gras gegevens op www.kijkopgras.nl
De eiwitkwaliteit van vers gras is beter dan van ingekuild gras. Omdat juist het eiwit in najaarsgras lastiger te benutten is, voeren steeds meer melkveehouders dit gras vers op stal. Wil jij ook beginnen met vers gras voeren op stal? De specialisten van De Heus staan voor je klaar om met je mee te denken.