Een jaar of tien geleden maakten Zuid-Limburgse maistelers voor het eerst kennis met de maisstengelboorder. Een mot waarvan de larven de maisplant aantasten en zo voor schade zorgen. Een opmars noordwaarts is uitgebleven, maar alertheid blijft op zijn plaats.
Wat is de maisstengelboorder?
De maisstengelboorder is een bruine mot die in juni-juli eitjes legt op bladeren van de maisplant. De eitjes komen na één à twee weken uit. De rupsen vreten zich vervolgens in de harde delen van de stengel. Hierdoor wordt de stengel verzwakt, waardoor deze makkelijk afknapt, meestal boven de kolf, waar de meeste ei-afzet plaatsvindt.
“Let in de zomermaanden altijd goed op boorsel op het blad.”
Hoe groot de schade dit jaar is, durft productmanager Carl Pijls van Agrea, toeleverancier van onder anderen gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad, nog niet te zeggen. “Ik heb nog geen meldingen gehad, maar dat kan ook met de droogte te maken hebben. Wellicht denken telers bij verdorde stelen in het gewas niet meteen aan de maisstengelboorder. Het is daarom belangrijk het gewas extra in de gaten te houden. Let in de zomermaanden altijd goed op boorsel op het blad.”
Problemen in de kuil
De schade door de maisstengelboorder ontstaat volgens Pijls niet zozeer door een verminderde opbrengst. Vermindering van de bewaarbaarheid is volgens hem de belangrijkste reden om de maisstengelboorder uit het gewas te weren. “De gaatjes die de rupsen in de plant maken, zorgen ervoor dat schimmels meer kans krijgen. Dit geeft grotere kans op broei en vorming van mycotoxinen in de kuil”, vertelt hij.
“Mais die overeind staat is makkelijker te verkopen.”
Ook loonwerker Jo Mertens uit Mechelen vindt de opbrengstderving door de maisstengelboorder niet schrikbarend. “De stengel knapt af boven de kolf. Dit wordt met het hakselen gewoon meegenomen”, vertelt hij. Mertens hakselt jaarlijks zo’n 280 hectare mais, waarvan twintig van hemzelf. Een deel daarvan verkoopt hij op stam en dat is ook één van de redenen dat hij beducht is voor de maisstengelboorder. “Mais die overeind staat is makkelijker te verkopen”, aldus de loonwerker.
De Maisexpert over maisstengelboorder en insectenschade
Niet te vroeg juichen, maar toch lijkt het erop dat we in Nederland de maisstengelboorder redelijk onder controle hebben met relatief simpele maatregelen. Vruchtwisseling of de stoppel klepelen bij het hakselen dan wel kapot trekken na de oogst, blijken effectief. Spuiten gebeurt incidenteel. Uiteraard moeten we waakzaam blijven.
‘Boven het maisveld’ is een samenwerking tussen vakblad de Loonwerker, vakblad Melkveebedrijf en Maisexpert.nl.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Agrea
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?