De biologische melksector in Frankrijk maakt in 2022 een diepe crisis door. Na de hausse aan het begin van de Covid-periode is biologische melk niet meer populair. De biosector heeft 5 procent minder verkocht in 2022.
Covid-effect op biologische producten
Verschillende factoren verklaren de situatie. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was er sprake van een Covid-effect. De consumptie van biologische producten en ook lokale producten steeg snel. Consumenten hadden tijd, ze begonnen te koken, en kochten biologische en lokale producten.
Inflatie maakt biologische producten te duur
Maar sinds begin 2021 daalt de consumptie van biologische producten en is een eind gekomen aan een tien jaar durende trend van een gestage toename van de consumptie. Daarvan wordt de inflatie als oorzaak genoemd evenals de stijging van de energiekosten die bij consumenten een gevoel van onzekerheid hebben gecreëerd.
Biologische melksector fors gegroeid
Tegelijkertijd zijn er ook veel melkveehouders overgestapt naar een biologische bedrijfsvoering met als resultaat dat de productie van biologische melk in de afgelopen tien jaar is verviervoudigd.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?