De FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) zegt dat melk, vlees en eieren essentiële bronnen van voedingsstoffen zijn die ‘niet gemakkelijk kunnen worden verkregen uit plantaardig voedsel’. FAO-analyse prijst de voordelen van dierlijke bronnen voor een voedingsrijk dieet met vlees, eieren en melk die als cruciaal worden aangemerkt. Dit is te lezen in een onlangs verschenen rapport.
Het nieuwe rapport geeft aan dat regeringen de voordelen van het betrekken van voedsel van landdieren moeten promoten, maar rekening moeten houden met uitdagingen in verband met vee, inclusief milieukwesties. De studie zegt dat het verkrijgen van voedingsstoffen uit melk, vlees en eieren vooral van vitaal belang is tijdens zwangerschap en borstvoeding, kindertijd, adolescentie en oudere leeftijd.
Essentiële macronutriënten in vlees, eieren en melk
In het rapport met de titel ‘Bijdrage van voedsel van landdieren aan gezonde voeding voor betere voedings- en gezondheidsresultaten’ zegt de FAO dat het de meest uitgebreide analyse is van de voordelen en risico’s van het consumeren van voedsel van dierlijke oorsprong. Het is gebaseerd op gegevens en bewijzen uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en ongeveer 250 beleidsdocumenten. Het rapport zegt dat vlees, eieren en melk een scala aan essentiële macronutriënten bevatten, waaronder eiwitten, vetten, koolhydraten en micronutriënten, die moeilijk te verkrijgen zijn uit plantaardig voedsel in de vereiste kwaliteit en kwantiteit.
Hoogwaardige eiwitten, verschillende essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink, selenium, vitamine B12, choline en bioactieve stoffen zoals carnitine, creatine en taurine worden geleverd door voedsel van landdieren en hebben belangrijke gezondheids- en ontwikkelingsfuncties. IJzer en vitamine A behoren wereldwijd tot de meest voorkomende tekorten aan micronutriënten, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen.
Tekort aan ijzer, vitamine A of zink
De FAO zegt dat wereldwijd 372 miljoen kinderen in de voorschoolse leeftijd en 1,2 miljard vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijden aan een tekort aan ten minste één van de drie micronutriënten: ijzer, vitamine A of zink. Driekwart van deze kinderen woont in Zuid- en Oost-Azië, de Stille Oceaan en Afrika bezuiden de Sahara.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?