Belgische zuivelbedrijven produceerden in 2022 zo’n 9 procent ofwel 6.000 ton meer mozzarella dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwste resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Mozzarella neemt ruimte in van de klassieke Gouda waarvan 17 procent ofwel ongeveer 2.000 ton minder werd geproduceerd. In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categorie in productievolumes.
Vergeleken met de afgelopen vijf jaar (2017-2021) is er een stijging voor magere melkpoeder (24 procent), boter (15 procent) en verse zuivelproducten (7 procent) en een daling voor consumptiemelk (-4 procent).
Belgische zuivelverwerking
Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking uitgedrukt in volume eindproduct. In 2022 bedroeg de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 818 miljoen liter.
Halfvolle melk wordt het meest geproduceerd, al daalt is de productie de afgelopen 5 jaar gedaald met 9 procent. De consumptie van karnemelk daarentegen, steeg met 16 procent. Chocolademelk noteerde een stijging van 10 procent. Er werd 50 procent minder melk verrijkt met vitamines geproduceerd.
Goudse kaasproductie wordt gecompenseerd met mozzarella
Er werd in 2022 zo’n 109.500 ton kaas geproduceerd. De de totale productie aan kaas bleef op niveau, maar er was een duidelijke wijziging in de geproduceerde kaassoorten merkbaar. De productie van Gouda noteerde een daling van 7 procent. Die werd gecompenseerd door een sterke toename aan de productie van mozzarella met 9 procent. Hiermee speelt de zuivelsector in op de vraag van de wereldmarkt. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter, een groei met 7 procent ten opzichte van voorgaande 5 jaar.
Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter. Ook hier kent men een aanhoudende groei met 7% ten opzichte van voorgaande 5 jaar.
Opvallende stijgingen zijn merkbaar bij de productie van desserten, yoghurt en room met resp. 15, 8 en 8%. De productiestijging bij de gefermenteerde melk blijft beperkt tot 3%.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?