BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, ontving op 8 februari 2016 het certificaat voor de GMP+Module MI103 “duurzaam melkveevoeder”. Daarmee is het collectieve aankoopprogramma van BEMEFA gevalideerd en hebben de individuele BEMEFA-leden de eerste stappen gezet in de Nederlandse procedure voor gelijkwaardigheid voor het leveren van duurzaam voeder aan de Nederlandse melkveehouders.
De Nederlandse zuivelketen gebruikt sinds 1 januari 2015 enkel nog verantwoorde soja (RTRS of gelijkwaardig), zoals ook vastgelegd in de Intentieverklaring voor ketentransitie naar verantwoorde soja. Teneinde uitvoering te geven aan de deze afspraken, werd het GMP+ module “Handel in verantwoord melkveevoeder” ontwikkeld.
In tegenstelling tot Nederland opteerde BEMEFA sinds de oprichting van haar platform Maatschappelijk Verantwoorde DiervoederStromen in 2006 voor de collectieve aankoop van soja. Zo koopt de Belgische mengvoedersector zowel certificaten aan voor maatschappelijk verantwoorde soja, als voor RTRS-gecertificeerde soja. Doel hiervan was om de volledige binnenlandse markt te bevoorraden en daarbovenop de vraag in het buitenland te kunnen afdekken (de export van alle mengvoeders).
Om nu ook tegemoet te kunnen komen aan de Nederlandse eis rond individuele certificering, heeft BEMEFA begin februari een audit ondergaan door een onafhankelijke derde (certificatie-instelling) die getoetst heeft of de organisatie aan alle voorwaarden voldoet. Zo ontving BEMEFA op 8 februari 2016 het certificaat voor de GMP+Module MI103 “duurzaam melkveevoeder” (eveneens terug te vinden op de website van GMP+). “Dankzij deze stap hebben onze leden een belangrijke vooruitgang geboekt in de Nederlandse gelijkwaardigheidsprocedure voor de levering van duurzaam voeder aan Nederlandse melkveehouders” aldus Yvan Dejaegher, directeur-generaal van BEMEFA.