Australië zal naar verwachting de laagste hoeveelheid melk in dertig jaar produceren, waardoor de prijs van zuivelproducten naar recordhoogten zal stijgen. De zuivelindustrie is nu zo gekrompen dat Australiërs zich nauwelijks hun eigen lokale producten kunnen veroorloven. In 1980 verdienden nog 20.000 Australiërs geld door koeien te melken. Tegenwoordig zijn er nog minder dan 4.000 over.
Eigen producten nauwelijks te veroorloven voor Australiërs
Michael Whitehead van Agri-Insights van ANZ houdt het nauwlettend in de gaten en zegt dat dit de reden is waarom zuivelproducten zo duur worden. “We hebben hetzelfde aantal zuivelverwerkende bedrijven, dus deze moeten concurreren om een steeds kleiner wordend aanbod aan melk te krijgen”, zo zei hij. “Dat drijft de kosten op, wat de marges verkleint en hogere prijzen in de supermarkt betekent.”
De zuivelindustrie is nu zo gekrompen dat Australiërs zich nauwelijks hun eigen lokale producten kunnen veroorloven. President John Williams van de Australian Dairy Products Federation stelde dat dit een van de meest uitdagende tijden is waarmee de sector te maken heeft. Williams vertegenwoordigt de kaas-, boter- en yoghurtproducenten en zegt dat Australiërs zich steeds vaker hun eigen zuivelproducten niet kunnen veroorloven en overstappen naar goedkopere geïmporteerde producten. “Vooral omdat consumenten het financieel op dit moment erg moeilijk hebben, mede vanwege de inflatie.”
Buitenlandse boter in de schappen van Australië
Al twee van de vier grootste botermerken in Australië worden momenteel geïmporteerd”, zegt Whitehead. De boeren zijn er niet happig op dat buitenlandse boter in de winkelschappen ligt. Tegelijkertijd geven ze aan dat ze de melk niet voor veel minder kunnen verkopen; de kosten zijn tenslotte ook gestegen.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?