Borium is een onmisbaar spoorelement voor de maisplant. Het speelt een rol bij tal van processen binnen de plant en heeft daardoor grote invloed op de kwaliteit en de opbrengst van het gewas. Het is belangrijk dat er het gehele groeiseizoen voldoende borium beschikbaar is. Volgens bemestingsdeskundige Theo Courtz is rijenbemesting hiervoor de aangewezen methode.
‘Boven het maisveld’ is een samenwerking tussen de vakbladen de Loonwerker en Melkveebedrijf op het gebied van teelt, opslag en voeren van mais.
Van oudsher is er in de maisteelt veel aandacht voor de boriumvoorziening. Bekend is dat borium een belangrijke rol speelt in de hormoonhuishouding, bloei, bloemvorming en vruchtzetting en daarmee ook de kolfvorming. Het helpt ook mee met de regulering van het transport van suikers door de plant. Een boriumtekort kan dus grote gevolgen hebben voor de opbrengst en de kwaliteit van het gewas. “Als op een maisperceel in kolven veel korrels missen, dan is de eerste vraag die rijst of er wel voldoende borium is gegeven”, vertelt Theo Courtz, bemestingsdeskundige van Yara.
Borium via rijenbemesting geeft reisgeld voor het hele seizoen
De maisplant haalt borium uit de grond, maar kan het ook via het blad opnemen. Een bladbemesting met borium kan daardoor goed werken. Maar Courtz ziet daarbij nadelen. “Borium is immobiel in de plant. Dat betekent dat het, eenmaal opgenomen, naar bijvoorbeeld een nieuw gevormd blad gaat en daar blijft zitten. Het is enkele reis. Dit terwijl het door de hele plant heen moet zitten. Komt er weer een nieuw blad aan de plant, dan zou je weer opnieuw moeten spuiten. Dat wil je niet als teler. Daarom adviseer ik boriumvoorziening via de rijenbemesting te geven. Dan geef je in het voorjaar de plant reisgeld mee voor het hele seizoen. Er is continue boriumvoorziening via de bodem. Als de plant het nodig heeft, neemt hij het via de wortels op. Dat werkt super.”
Steeds minder via drijfmest
Extra kritisch naar de boriumvoorziening kijken wordt steeds belangrijker. Mais heeft jaarlijks honderd tot 300 gram borium per hectare nodig. Een deel ervan wordt aangevoerd via drijfmest. Door steeds krapper wordende bemestingsnormen voor dierlijke mest wordt de aanvoer op maisland echter steeds lastiger. Zonder extra borium kan een maisgewas serieus in de problemen komen.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Kverneland Group Benelux
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.