Kaas- en zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke opent op zondag 18 augustus zijn deuren voor het publiek. Tijdens de Opendeurdag geniet je van een uitgebreid Boerenontbijt en ontdek je zelf de werking van de boerderij en de ambacht van het kaas maken.
Baliehof organiseert uitgebreid luxe Boerenontbijt vanaf 8:00u
Voorafgaand aan de Opendeurdag, starten we onze Opendeurdag met een luxe Boerenontbijt tussen 8u en 10u. Hierin proef je al het lekkers wat Baliehof in Jabbeke te bieden heeft, aangevuld met smakelijke streekproducten: boerenbrood en -pistolets, ambachtelijke chocopasta, heerlijke hoevekazen van bij ons, eigen boter, verse hoeveeieren, en zoveel meer. Tussen 8:00u en 10:00u is iedereen welkom. Volwassenen betalen €25,00 en kinderen (-12 jaar) betalen €12,00. Kinderen tot 4 jaar eten gratis mee.
Opendeurdag Baliehof vanaf 10:00u
Wij bieden aan iedereen vrije toegang tot de boerderij en kaasmakerij vanaf 10:00u. Je ontdekt de schoonheid van het boerenleven en de kunst van het kaasmaken. Hun team zal klaarstaan om met plezier alle vragen te beantwoorden, en tussendoor proef je van hun ambachtelijke en verse zuivelproducten, bijna rechtstreeks van de stal. “Bij ons draait alles om ‘lokale kwaliteit’. En tijdens de Opendeurdag kun je zelf de schoonheid van het boerenleven komen beleven,” aldus Luc Callemeyn, Baliehof.
Nieuwe serrestal met de twee melkrobots
Vorig jaar bouwden we een gloednieuwe serrestal voor de koeien. Jawel, de koeien Baliehof leven hier als in een serre! Ze hebben allesdirect ter beschikking: eten, vers drinkwater, een rustplaats, … En dat 24/7. Wanneer ze willen gemolken worden, kunnen ze zich vrij aanbieden aan de 2 automatische melkrobots. Ze krijgen zelf heel wat vrijheid en de boer Matthias zorgt voor gestuurde begeleiding. Wij zien de serrestal als een all-in hotel voor de koeien. “Onze nieuwe serrestal is een all-in hotel voor onze koeien. Zo zorgen we voor gelukkige koeien, en smakelijke melk!” aldus Sofie Callemeyn, Baliehof.
Tweede beste kaas ter wereld
Je kunt tijdens de Opendeurdag ook proeven van de tweede beste kaas ter wereld. Op de World Cheese Awards van 2023 in Trondheim (Noorwegen) ontvingen ze namelijk die waardering voor hun Baliehof Houtkandse Asche kaas. Bekende Belgische juryleden waren o.a. kaasmeester Ann Keymeulen en Bake Off-gezicht Regula Ysewijn. Het eigenzinnige recept voor de kaas komt van de hand van Krista Stroo, mede-oprichter van Baliehof. “De crème de la crème van de kazen, die vind je in Jabbeke op de Zuivelboerderij Baliehof.”
Belang van de korte keten
Bij ons draait alles om lokale kwaliteit. We schenken steeds aandacht aan het belang van de korte keten. Dagelijks wordt verse melk gebruikt als ambachtelijke bereiding van de verse hoeveproducten, desserts en lekkere boerenkazen. De koeien worden op de best mogelijke manier verzorgd en gevoederd met zelf geteelde gewassen. Op die manier willen wede kwaliteit en versheid van hun producten zo dicht mogelijk bij de consument te brengen. En op de Opendeurdag geven we daarom graag een blik achter de schermen.
Bron: Baliehof