De eerste Lely Orbiter in België is in gebruik genomen bij Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt in Merchtem, Vlaams-Brabant. De Vlaams-Brabantse melkveehouders zijn hiermee het eerste melkveebedrijf buiten Nederland dat met de Orbiter kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten op de boerderij produceert. Met het nieuw gelanceerde label ‘Oh!Lait’ gaat de verse zuivel van het Koeweidehof exclusief naar de Belgische markt.
De Lely Orbiter is een geavanceerde mini-zuivelfabriek, die de melk direct van de Lely Astronaut melkrobot verwerkt en verpakt op het erf. De Orbiter produceert verse zuivelproducten die rechtstreeks aan consumenten, retailers en foodservicebedrijven verkocht kunnen worden. De boer biedt hiermee transparantie in de keten en krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten.
“Vanuit de behoefte aan korte en transparante productieketens en zuivelproducten van hoge kwaliteit, hebben wij in 2018 Lely Orbiter gelanceerd. We zijn trots dat we met Bart en Marijke de eerste Lely Orbiter over de grens installeren en kijken uit naar de samenwerking”, aldus Sergio Ooijens, managing director Lely Next.
Verse zuivel van de boerderij
Om de zuivel van het Koeweidehof te kunnen vermarkten, is het nieuw label Oh!Lait ontwikkeld voor de Belgische markt. Oh!Lait is eveneens vandaag gelanceerd en biedt een assortiment van verschillende producten aan, waaronder yoghurt, melk, ijskoffie en een barista melk variant. Voornamelijk de barista melk is uniek op de Belgische markt door haar hogere vetgehalte (minimaal 4%). “We zijn fier dat we met de Lely Orbiter onze melk op de boerderij kunnen verwerken tot hoge kwalitatieve zuivelproducten”, zegt Bart Vanderstraeten van het Koeweidehof.
Duurzame melkveehouderij
Op Koeweidehof wordt op een duurzame manier zuivel geproduceerd. Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt streven naar een zo laag mogelijke CO₂-uitstoot. Er wordt 100 procent eigen groene energie ingezet voor alle bedrijfsactiviteiten, inclusief het produceren met de Orbiter. Koeweidehof gebruikt energie uit duurzame bronnen. Zo worden een mestvergister, zonnepanelen en een grote energieopslag ingezet om de lokaal opgewekte energie optimaal te gebruiken.
“Het is dankzij topondernemers als Bart en Marijke, die steeds blijven innoveren en vernieuwen, dat de Belgische melkveehouderij tot de duurzaamste ter wereld behoort”, stelt Vlaams Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Jo Brouns. “Met deze innovatie komt duurzame melk rechtstreeks bij de consument. Het is aan ons beleidsmakers om Bart en Marijke alle kansen te geven om te blijven ondernemen.”
Tekst: Annelies Debergh
Beeld: Lely