Boerenbond is al langer vragende partij voor een tijdige en verplichte vaccinatie. Na overleg heeft minister Clarinval beslist om in 2025 een verplichte vaccinatie in te voeren tegen het blauwtongvirus voor virusvarianten BTV3 en BTV8. Voor runderen is er ook een verplichte vaccinatie voor EHD. We zijn dan ook tevreden dat de minister deze stap neemt om de virussen in te dijken. Om de vaccinatiekosten te drukken behouden veehouders de mogelijkheid om zelf te vaccineren tegen blauwtong en wordt dit ingevoerd voor EHD. Boerenbond vraagt ook aan de andere beleidsniveaus ondersteuning om de schade van blauwtong te vergoeden.
Verplichte vaccinatie tegen blauwtong en EHD
Boerenbond is al geruime tijd aan het pleiten voor een verplichte vaccinatie bij runderen en schapen in het voorjaar van 2025 en zijn tevreden dat die er nu komt. Voor Boerenbond is het wel essentieel dat de vaccins tijdig beschikbaar zijn en dat er wordt ingezet op zo’n best mogelijk (combi)vaccin.
De verplichte vaccinatie heeft een dubbel doel: het zorgt ervoor dat er minder dieren ziek worden of sterven, maar het gaat ook de verspreiding van het virus tegen doordat de knijten het virus niet overdragen van dier op dier. Het is de beste manier om onze veehouders in 2025 te behoeden voor nog meer schade.
Ook voor EHD geldt een verplichte vaccinatie bij runderen en een vrijwillige vaccinatie bij schapen om een uitbraak in België te vermijden. Het is een virus dat via muggen wordt overgedragen en al in Frankrijk rondgaat en steeds dichter bij onze landsgrenzen komt.
Groepsaankoop van vaccins
Ondanks de verplichte vaccinatie vindt Boerenbond het jammer dat er vanuit de federale overheid niet is ingegaan op de vraag voor een groepsaankoop van de vaccins om de kosten te beperken. Bovendien is er geen federale tussenkomst voor de vaccinatiekosten. Maar het feit dat veehouders zelf mogen vaccineren, zal ook resulteren in een lagere kost voor de veehouders.
Boerenbond heeft al heel wat stappen ondernomen en blijft oproepen om ondersteuning voor de veehouders te bekomen. Op Europees niveau blijven zij pleiten voor de activering van de Europese crisisreserve om geleden schade te compenseren. Minister Clarinval steunt de oproep en heeft een dossier ingediend.
Steun vanuit de Vlaamse overheid
Boerenbond vraagt ook aan de Vlaamse overheid om begrip te tonen voor de moeilijke situatie van de landbouwers en om maatregelen te treffen. Zo willen ze de erkenning als crisis en vragen we een tussenkomst in de Rendac-kosten. Ook vraagt Boerenbond bijkomende ondersteuning voor de vaccinatiecampagne in 2025. Op federaal niveau tot slot is er nu de verplichte vaccinatie om schade in 2025 te beperken en eerder is er al gehoor gegeven aan de oproep om voor forfaitaire bedrijven een extra fiscale aftrekpost te voorzien voor geleden economische schade.
Bron: Boerenbond