Van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari 2025 vindt in Flanders Expo Gent de 13de editie van Agriflanders plaats. In het kader van de beurs worden opnieuw dieren tentoongesteld en veeprijskampen georganiseerd. Naar aanleiding van de actuele IBR-problematiek neemt de organisatie in samenspraak met CRV en de dierenartsen van UGent extra maatregelen op het vlak van bioveiligheid om zo de (beperkte) sanitaire risico’s tot een minimum te beperken.
Dieren op Agriflanders
Bij de grootste Vlaamse landbouwbeurs horen onlosmakelijk levende dieren. Op Agriflanders zijn traditioneel heel wat runderen en andere dieren terug te vinden. Op de standen presenteren de stamboeken en KI-bedrijven hun beste vee. Daarnaast organiseren de verschillende stamboeken opnieuw een aantal rundveeprijskampen. Op donderdag vindt traditioneel de melkveeprijskamp van CRV plaats. Op vrijdag is het vleesvee aan de beurt met prijskampen voor het Belgisch witblauw (CRV) en Blonde d’Aquitaine (BDAV).
Prijskampen niet de boosdoener van IBR-verspreiding
De rundveesector kreeg de voorbije maanden af te rekenen met een aantal uitbraken van het IBRvirus. Hoewel er heel wat dieren samenkomen, mag gesteld worden dat prijskampen niet de oorzaak zijn van de IBR-problematiek. In het kader van Agriflanders werd tot op heden nog nooit een IBRbesmetting vastgesteld.
De belangrijkste maatregel die hieraan heeft bijgedragen, is het feit dat enkel negatief geteste dieren op basis van een bloedstaal (ELISA-test) mogen deelnemen. Daarnaast kunnen enkel landbouwers met een I4-5 of I4-6 statuut (IBR-vrij zonder vaccinatie) deelnemen aan de beurs. De dieren komen dus van beslagen zonder IBR én worden individueel getest. De veeartsen van UGent zien er strikt op toe dat er geen dieren worden gelost waarvan de documenten niet in orde zijn. Bovendien doen ze een extra visuele controle op de algemene gezondheid.
Inschatting IBR-situatie januari 2025
Uiteraard is de organisatie van Agriflanders niet blind voor de actualiteit. Daarom ging ze in overleg met de verschillende stakeholders. Agriflanders, UGent en de betrokken stamboeken zijn het erover eens dat het mogelijk moet zijn om in januari de prijskampen op een veilige en verantwoorde manier te laten doorgaan.
Het belangrijkste argument is dat – in het kader van de nieuwe IBR-regelgeving – alle besmette dieren tegen eind oktober 2024 moeten worden opgeruimd. Voor bedrijven die hiermee geconfronteerd worden, heeft dit uiteraard een zware economische en emotionele impact. Maar het gevolg is wel dat er minder IBR zal rondgaan in de Vlaamse rundveehouderij. Bovendien zet de permanente opvolging via melkstalen besmette melkveebedrijven snel op de radar.
Door deze aanpak lijkt de besmettingskans op Agriflanders nog nooit zo laag te zijn geweest.
Extra maatregelen Agriflanders
Het spreekt voor zich dat de organisatie van Agriflanders geen enkel risico wil lopen. Ook nu zullen alle dieren vooraf worden getest en door dierenartsen strikt gecontroleerd worden bij aankomst in Gent. Maar daarbovenop wordt in samenspraak met CRV en de dierenartsen van UGent een pakket aan extra maatregelen uitgerold. Deze zijn gegroepeerd rond 3 aspecten:
- het voorkomen van neus-neus contacten;
- het ontsmetten van gedeelde accommodaties;
- het voorkomen dat bezoekers de wachtzones betreden of dieren kunnen aanraken.
Met deze aanpak wil Agriflanders een voortrekkersrol opnemen op het vlak van bioveiligheid op rundveeprijskampen en zo meehelpen om deze mooie traditie in stand te houden.
Deelnemers met vertrouwen naar Gent
Lieven en Frederik Ryckewaert, winnaars algemeen kampioenschap Agriflanders 2023, zijn alvast van plan om naar Gent af te zakken. “Samen met veel collega’s kijken wij verlangend uit naar de prijskampen. Met zijn allen zullen we eraan werken om er een fokkerijfeest van te maken dat voor iedereen volledig veilig is. De genomen maatregelen stellen ons gerust om met een goed gevoel af te reizen naar Agriflanders.”
Bron: Agriflanders