Het Agrofront heeft het woord gevraagd en gekregen op de jaarvergadering van BCZ. De landbouworganisaties brachten volgende niet mis te verstane boodschap voor de zuivelindustrie.
Na een analyse van de huidige crisisituatie in de melkveehouderij klonk het als volgt:
“In de toekomst is het dan ook aangewezen om in overleg andere alternatieven dan het huidige systeem nog verder uit te werken en te implementeren op niveau van private en coöperatieve kopers, met respect voor hun specifieke situatie. We denken hierbij aan contractualisering, reservering, verzekeringssystemen, termijnmarkten, diversificatie en het creëren van meer toegevoegde waarde door de melkerijen om in de toekomst de volatiele prijzen meer te bufferen. EU-commissaris Hogan geeft trouwens zelf aan dat het initiatief hiervoor in de keten ligt.”
“We moeten allemaal samenwerken en zoeken naar echte oplossingen die structureel deze crisis aanpakken en die steunen op meer respect en vertrouwen dan momenteel tussen kopers, die u vertegenwoordigt, en producenten, die wij vertegenwoordigen.”
“Het staat vast dat tijdelijke productieregulerende systemen de enige oplossing zijn om het overaanbod aan melk, waarmee we vandaag geconfronteerd worden, aan te pakken en het evenwicht tussen vraag en aanbod te herstellen als garantie voor een solide economische basis. Om werkelijk effectief te zijn, moeten dergelijke systemen ook in andere lidstaten opgezet worden. Bovendien is Europese financiering voor dergelijke systemen noodzakelijk. “
“Het is een complexe problematiek. Er is nu éénmaal een spanningsveld tussen het globale (macro-economische) belang van minder productie op wereldvlak en het individuele (micro-economische) belang van elke melkveehouder die meer produceert om zijn inkomen nog enigszins op peil te houden. Maar iedereen in de keten moet beseffen dat de huidige situatie op lange termijn voor niemand leefbaar is. Door een betere conjunctuur af te wachten en verder zoveel te blijven produceren zullen er slachtoffers vallen onder de melkveehouders. Wij zijn van mening dat we samen deze boodschap moeten verspreiden, naar onze respectievelijke Europese organisaties en collega’s in andere lidstaten en ook naar onze ministers die op de komende Landbouwraad over concrete en duurzame oplossingen moeten beslissen.”
“Nogmaals, als er geen Europese oplossing komt, zal er geen oplossing komen. Maar als niemand de eerste stap zet, zal er niets veranderen! Als we een bloedbad onder de melkveehouders willen vermijden, moeten we zonder aarzelen samen actie ondernemen! Dit zal het vertrouwen tussen ons in de toekomst versterken.”
Bron: Persbericht Agrofront 16 juni 2016