De toenemende melkleveringen na het afschaffen van het quotum, de tendens tot internationalisering en de verdere specialisatie in bepaalde zuivelproducten resulteert in een aanhoudende productiestijging voor kaas, melkpoeder, room en boter. Zo blijkt uit recente statistiek met betrekking tot de Belgische zuivelsector.
De productie aan boter en melkpoeders nam toe met resp. 27 en 22 procent. De totale kaasproductie kende maar liefst een stijging van 19 procent vooral te wijten aan nieuwe productiecapaciteiten voor mozzarella. Bij de verse zuivelproducten is de totale stijging met 8,6 procent vooral te verklaren door de toename van gefermenteerde melk met 24 procent. De dalers zijn merendeels terug te vinden in de producten met een kleiner productieaandeel zoals yoghurt (-12 procent), melk met vitamines (-10,2 procent) en magere melk (-6,5 procent).
Consumptiemelk, melkdranken en room blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. In 2015 bedroeg de productie van consumptiemelk, chocomelk en vitamineerde melk ongeveer 900 miljoen liter. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een productievolume van bijna 545.000 ton. Vervolgens bedragen de producties van melkpoeders 230.000 ton, de productie van kaas 96.000 ton, boter 81.000 ton en ingedikte melk en wei 71.000 ton.
Deze producten zijn gerealiseerd op basis van ong. 4,5 miljard liter koemelk, 134 miljoen liter room en 84 miljoen liter magere melk, hierin zijn de ingevoerde leveringen inbegrepen.
Voor de productie van 4 800 ton geitenkaas is vertrokken van 27 miljoen liter geitenmelk. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk is hierin beperkt tot 42 procent.
Halfvolle melk blijft met zijn aandeel van 33 procent de belangrijkste melkdrank, gevolgd door gefermenteerde melk met een aandeel van 14 procent, volle melk met 13 procent, chocolademelk met 10 procent. Het aandeel van melk met vitamines evenals de productie aan yoghurt blijft beperkt tot respectievelijk 3 en 2 procent.
Tabellen met gedetailleerde gegevens zijn terug te vinden via deze link
https://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/landbouw/verwerking/zuivel/
Bron: Persbericht Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium – 7 juli 2016