Fedagrim en Preventagri hebben samen een brochure ontwikkeld waarin op een sterk visuele manier uitgelegd wordt hoe men veilig met mestgassen kan omgaan. We stellen u alvast een digitale versie ter beschikking.
De publicatie komt er niet toevallig bij de start van het uitrijseizoen. Elk jaar opnieuw gebeuren er immers enkele verschrikkelijke ongelukken bij het ledigen en reinigen van mestopslagen.
Ter herinnering: bij de opslag van mest ontstaat er een zuurstofarme omgeving, waardoor er een sterke anaerobe fermentatie door bacteriën kan plaatsvinden. Hierdoor ontstaan er giftige gassen. Bij hogere concentraties van deze gassen is vaak al één ademteug voldoende om bedwelmd te raken en daarnaast kunnen sommige zelfs al bij slechts één ademteug de dood veroorzaken.
Robin De Sutter van Preventagri beklemtoonde bij de voorstelling van de brochure dan ook dat desgevallend niet alleen alle hulp te laat komt, maar ook en vooral … dat helpen levensgevaarlijk is. Hulp halen is het eerste dat men moet doen.
Overigens vormen ook reeds gereinigde mestsilo’s en ja, zelfs open mestputten, biogasinstallaties en septische putten, een gevaarlijke omgeving.
De brochure heeft twee zijden; daarop wordt aangegeven waar mestgassen gevaar kunnen opleveren in respectievelijk een varkensstal en een koeienstal. Praktijkgerichte oplossingen worden opgesomd en kort besproken. De gedrukte versie van de brochure is bijzonder verzorgd. Ze leent zich bij uitstek tot het verdelen op beurzen, aan scholen, op cursussen, enz. Preventagri en Fedagrim zullen er de komende tijd werk van maken.
In afwachting kunt u hierbij alvast de digitale versie downloaden.
Klik daarvoor hier Brochure mestgassen koeien