Sinds 2 oktober 2017 kan elke melkveehouder controleren hoe de melkprijs die hij uitbetaald krijgt zich positioneert ten opzichte van andere Belgische of buitenlandse melkerijen. De Overleggroep Vlaamse Melkveehouders ontwierp daartoe de website www.uwmelkprijs.be
Eerder was er ‘de goudenmelkfactuur’, destijds een initiatief van het ABS. Afgelopen week lanceerde de Overleggroep Vlaamse Melkveehouders – een onafhankelijke denkgroep, gegroeid uit diverse provinciale melkveestudieclubs, opgericht in 2001 – de nieuwe website ‘uw melkprijs’.
Bedoeling is dat melkveehouders via de site een correct overzicht bijhouden van de eigen melkerijgegevens en meteen een duidelijk beeld krijgen van de positie van de melkerij waaraan ze leveren in de rangschikking van alle beschouwde melkerijen.
“Het invullen van je leveringsgegevens die je als boer maandelijks per mail, of online, of via de post toegestuurd krijgt, vraagt slechts een minuutje werk”, vertelde OVM-voorzitter Roger Masscheleyn bij de voorstelling deze week in Sint-Niklaas. “Zo blijven je gegevens het vlotst geüpdatet en krijg je een mooi overzicht van alle leveringsgegevens over de jaren heen.”
Om van de rekentool gebruik te kunnen maken moet men zich wel abonneren (50 euro per jaar) en een account aanmaken. “Maar discretie is verzekerd”, beklemtoonde de voorzitter. “Overigens kan men anoniem werken.”
Voor het uitvoeren van de berekening is het nodig dat men eerst zijn gegevens gaat invullen. “Hoe correcter en vollediger men dat doet, hoe correcter de finale berekening zal zijn”, gaf ontwerper en zelf melkveehouder Bart De Reu aan.
Behalve de melkprijsvergelijking biedt de site overigens nog meer interessante info over de zuivel- en grondstoffenmarkt. Zo maakt het dashboard de prijsberekening voor een standaardbedrijf inclusief een overzicht van recente marktinformatie. Onder ‘Melkerijen’ vindt men een overzicht van de deelnemende melkerijen met behalve de contactgegevens ook de huidige status van basisprijsgegevens per maand. Ook laat de site toe het verschil tussen 2 melkerijen eenvoudig te berekenen door de betrokken partijen in de vergelijkende tabel eenvoudig aan te klikken. En het is mogelijk om een simulatie te maken. Dat geeft gebruikers op een snelle manier een inzicht in de uitbetaalde prijzen.
Maar er komt nog meer. Iedere melkerij beschikt over een apart en specifiek productenmandje. “Het is dus logisch dat melkerijen niet identiek dezelfde melkprijs uitbetalen. Daarom is het best niet op heel korte termijn je melkerij te beoordelen of te veroordelen”, voegde Johan Vanheule, secretaris OVM nog aan. “Als aanbieder van deze website willen we op het eind van 2017 daarom ook overgaan naar een meerjaarlijkse vergelijking.”
Bron: Persconferentie OVM 9 oktober 2017