Op 13 maart 2018 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs staat op 15,2 cent. De DVE-toeslag staat momenteel op 85,7 eurocent.
De eiwitprijzen laten een forse stijging zien. Dit is vooral te wijten aan de stijgende sojaprijs. Sojaschroot is over de laatste weken met 60 euro per ton toegenomen. Oorzaken zijn:
- De droogte in Argentinië. Argentinië is na de VS de grootste producent van soja. De oogstresultaten vallen hierdoor tegen;
- De grote inkoop van China. China koopt circa 30 procent van de wereldproductie aan soja. Momenteel koopt men extra in, wat de prijs omhoog duwt;
- Andere eiwitrijke droge grondstoffen stijgen mee met de sojaprijs.
De natte eiwitrijke bijproducten vertonen geen stijging onder invloed van de sojaprijs.
- Tarwegistconcentraat is met 55 procent van de voederwaardeprijs zeer interessant;
- Bierbostel daalt voor het eerst sinds lange tijd onder de 90 procent van de voederwaardeprijs;
- Maisgluten blijven interessant. De productie is momenteel hoog. Daarnaast maakt het hoge fosfaatgehalte de afzet in Nederland moeilijker.
De structuurcomponenten zijn wel stijgende.
- Kwalitatief goed voerstro is heel schaars.
Energierijke grondstoffen
- Zetmeelrijke droge producten blijven ten opzichte van de voederwaardeprijs interessant. De wereldvoorraad van graan is groot, waardoor prijzen waarschijnlijk stabiel blijven.
- Bij de natte producten zijn stoomschillen zeer interessant geprijsd. De aardappelsnippers zijn te duur in vergelijking met de droge producten.
Voor de volledige cijfers klik SALDO ACTUA MAART 2018
Bron: Niels Achten (Liba) in Melkveebedrijf april 2018