Een hogere opbrengst begint met een goede analyse van de grassen in het weiland. Met minder dan 80 procent goede grassen is doorzaai of herinzaai financieel interessant.
Een gemiddeld grasland in België is veertien jaar oud en bestaat voor 30 tot 40 procent uit slechte (onkruid)grassen waaronder kweek, ruwbeemd, beemdlangbloem, vossestaart, dravik, witbol en straatgras. Van deze weilanden komt een veel lagere opbrengst én kwaliteit kuilgras dan van een weide met goede grassen, zoals Engels raaigras, timothee en klaver. Ter vergelijking: Engels raaigras heeft een potentiële opbrengst van 8 tot 14 ton droge stof per hectare terwijl ruwbeemd en straatgras niet verder komt dan 4 tot 6 ton.
Soms lijkt de opbrengst van onkruidgrassen nog redelijk, maar valt de groei ver terug als de omstandigheden verslechteren. Een voorbeeld is ruwbeemd. Door de ondiepe worteling verdroogt dit gras snel als er weinig vocht in de bodem aanwezig is. Hierdoor komt er geen oogstbare opbrengst tot stand. Ook de kwaliteit van onkruidgrassen is lager. Engels raaigras geoogst in mei heeft een VEM van 981. Veldbeemd en ruwbeemd komen niet verder dan respectievelijk 887 en 878 VEM.
Zelf kwaliteit vaststellen
Of uw weiland onkruidgrassen bevat, is eenvoudig zelf vast te stellen. Slechte grassen zijn namelijk te herkennen aan de witte ‘voetjes’. Hiermee wordt het onderste deel van de stengel bedoeld dat uit de graspol ontspruit. Engels raaigras heeft een rood voetje. Alle onkruidgrassen hebben een wit voetje. Alleen timothee is een uitzondering. Dit gras heeft een wit voetje maar behoort uiteraard wel tot de goede grassen. Door grassprieten bij de grond uit het weiland te trekken, is te zien of het onderste stukje van de stengel rood of wit is.
Doorzaaien bij 30 – 20 % bij onkruidgrassen
Wanneer het weiland voor meer dan 80 procent bestaat uit goede grassen, hoeft geen actie ondernomen te worden. De kwaliteit van het grassenbestand is prima in orde. Zit het aandeel goede grassen tussen de 70 en 80 procent dan is doorzaaien een financieel aantrekkelijke optie. Met weinig kosten, kunt u de kwaliteit van de grasmat flink verhogen. Doorzaaien levert 1.000 kg droge per hectare extra op (240 euro) terwijl de doorzaaikosten slechts 150 euro per hectare bedragen. De Milkway graszaadmengsels zijn samengesteld met de beste rassen van de Rassenlijst en zijn zeer geschikt om uw grasland mee door te zaaien. Gaat u doorzaaien onder zware omstandigheden, dan is Milkway●Doorzaai de beste keus.
Herinzaai bij minder dan 70% goede grassen
Ligt het percentage goede grassen lager dan 70 procent dan is herinzaai aan te bevelen. De extra opbrengst overstijgt in dat geval ruimschoots de inzaaikosten. Het advies is om elk jaar 10 procent van de weilanden te vernieuwen en twee keer per jaar met de wiedeg de ondiep wortelende onkruidgrassen te bestrijden. De Milkway graszaadmengsels staan voor een hoge opbrengst gezond en smakelijk ruwvoer. Ieder mengsel kent zijn specifieke eigenschappen, die aansluiten bij de wensen van de moderne melkveehouder. Klik hier voor een overzicht van het hele GreenSpirit assortiment. Wanneer daarna de percelen met kale plekken structureel worden doorgezaaid, behoudt u langdurig een maximale grasopbrengst met een hoge kwaliteit.
GraslandApp
Barenbrug GraslandApp is de app van elke melkveehouder. Deze app biedt u alle informatie die u nodig heeft om uw grasland in topconditie te houden. Zo helpt de GraslandApp u bij het beoordelen van de huidige staat van uw grasland en geeft het advies hoe u de conditie van uw grasland kunt verbeteren.
Bron: Barenbrug