De Milk Trading Company (MTC) heeft de eerste zes afdekmaanden afgesloten met een nettowinst van 1,74 euro per 100 liter melk voor haar leden. Dit bovenop het melkgeld dat de leden ontvingen van hun respectievelijke melkerijen. “Alle MTC-leden kregen dus als het ware een dertiende maand uitbetaald”, zegt Dirk Coucke (DLV).
De MTC slaagt er in om extra winst te realiseren op de termijnmarkt door de verkoop van melkpoeder en boter enerzijds en de aankoop van soja, tarwe en mais anderzijds.
Waar melkerijen bij hun fysieke verwaarding en productie van waardevolle melkproducten rekening moeten houden met het moment van de vraag van de retail of verdere verwerking, kan de MTC vrij haar moment kiezen voor de verkoop van melk of aankoop van voedergrondstoffen, en dit in perioden met een gunstig sentiment. Zo verkoopt de MTC boter en melkpoeder op momenten dat de combinatie van beide prijzen een bovengemiddelde melkprijs geeft en dat voor een zo lang mogelijke periode vooruit, meestal tot 8 à 10 maanden ver.
Gewenste prijs enig criterium
Aangezien die melk niet fysiek geleverd moet worden en de MTC ook geen afnemer moet zoeken, is het gewenste prijsniveau de enige beslissing die men moet nemen. Ook voor de voedergrondstoffen kiezen de beheerders van de MTC gunstige momenten waarop de voederkosten een stuk beneden de gemiddelde prijs liggen. Zo is de MTC nu reeds afgedekt voor de komende twee jaar voor soja aan het zeer lage prijssentiment van afgelopen zomer.
Op die manier is de MTC erin geslaagd om voor de laatste 6 maanden van 2018 aan elk lid gemiddeld 1,74 euro per 100 afdekte liters extra te betalen.
“Daar komt bij dat de termijnmarkt een goede bron van marktkennis is waardoor de MTC-leden ook nog eens goed geïnformeerd worden over de toekomstige markt. Zo kunnen ze de eventuele aankoop van bv. vaarzen of voer afstemmen op de verwachte toekomstige marktsituatie, waardoor ze slimmere beslissingen kunnen nemen”, beklemtoont Dirk Coucke nog.
Voor elke melkveehouder
“Het mooie aan de MTC is dat elke melkveehouder kan toetreden zonder dat hij hoeft te veranderen van melkerij of voerleverancier. Bij ons lever je dus geen melk of koop je geen voer. Elk lid krijgt evenveel winst per liter uitbetaald, onafhankelijk van de melkerij waar hij of zij aan levert. Dit komt bovenop het normale melkgeld, inclusief toeslagen of nabetalingen van elke melkerij”, aldus Raf Beyers. “Bovendien kunnen we zelf de melkprijs bepalen waarmee we tevreden zijn zonder daarvoor in discussie te moeten gaan met de melkerij.”
“Nu we goed en wel vertrokken zijn, staan we zeker open voor nieuwe leden. Elke melkveehouder die meer controle wil hebben over de prijs en bovendien beter op de hoogte wil blijven van de toekomstige melk- en voederprijsverwachting, kan toetreden”, aldus de MTC-adviseur van DLV.
Lees het volledige artikel gepubliceerd in Melkveebedrijf januari 2019: Termijnmarkt levert MTC-leden mooie 13e maand op