Geheel België wordt vanaf 28 maart 2019 beperkingsgebied voor blauwtong serotype 8. Dit is het gevolg van meerdere bevestigde uitbraken in de provincie Luxemburg.
Uit de resultaten van de afgelopen winterscreening bleek dat een klein aantal dieren op een rundveebedrijf in Paliseul besmet was. Bijkomende onderzoeken op alle rundvee- en schapenbedrijven binnen een straal van 5 km rond het besmette bedrijf werden uitgevoerd. De resultaten zijn nog onvolledig maar voorlopig werden al op 3 andere rundveebedrijven besmettingen aangetoond.
De keuze om het héle grondgebied tot beperkingsgebied uit te roepen, zorgt ervoor dat er géén hinder is voor de binnenlandse handel. Voor het intracommunautaire handelsverkeer gelden wel extra voorwaarden.
Verhandelen van herkauwers?
- Verplaatsingen binnen België: blijven mogelijk zonder specifieke blauwtong-voorwaarden.
- Verplaatsingen naar Frankrijk, Cyprus, Zwitserland en delen van Duitsland: blijven eveneens mogelijk zonder specifieke blauwtong-voorwaarden.
- Verplaatsingen naar gebieden die vrij zijn van blauwtong serotype 8: enkel veilige dieren kunnen verhandeld worden. Dit zijn:
- OFWEL slachtdieren die afgevoerd worden naar een slachthuis aangeduid door de lidstaat van bestemming;
- OFWEL dieren die gevaccineerd werden ten laatste 60 dagen voor vertrek en maximum een jaar geleden. Als de dieren minder dan 60 dagen voor vertrek gevaccineerd werden, dan is bijkomend PCR-onderzoek nodig om de afwezigheid van virus aan te tonen. Dit onderzoek mag gebeuren ten vroegste 3 weken na het ontstaan van bescherming door vaccinatie. Vaccinatie moet steeds uitgevoerd worden door de bedrijfsdierenarts en gestaafd worden met een vaccinatie-attest of door het weergeven van de vaccinaties op de rugzijde van het runderpaspoort;
- OFWEL dieren waarvan de bescherming door antistoffen tegen blauwtong serotype 8 aangetoond kan worden aan de hand van een dubbel onderzoek. Er zijn 2 mogelijkheden:
- serologisch onderzoek ten vroegste 60 en vervolgens ten hoogste 7 dagen voor vertrek
- serologisch onderzoek ten minste 30 dagen en vervolgens een PCR onderzoek ten hoogste 7 dagen voor het vertrek.
Enkel dieren die aan bovenstaande voorwaarden voldoen zullen door het FAVV gecertificeerd worden voor intracommunautair handelsverkeer.
Meer informatie over de maatregelen, de handel en de vaccinatie van dieren is terug te vinden op de website van het FAVV: https://www.afsca.be/dierengezondheid/bluetongue/.
Bron: DGZ – 27 maart 2019