Aankondiging verbeteringsplan ‘Compass’ moet ongeduld Milcobel-leden over lage melkprijs temperen

Ontevreden Milcobel-leden protesteerden op donderdag 10 september 2020 met een colonne van een 60-tal tractoren tegen de lage vergoeding die ze voor hun melk ontvangen. Die noteert momenteel 27 euro/100 liter. Een niveau waar de bedrijven aan ten onder gaan, zo lieten de actievoerders verstaan. Het ABS steunde de actie.

De groep meldde zich aan op de Milcobel-site in Langemark. De delegatie ging in gesprek met CEO Nils van Dam, voorzitter Betty Eeckhaut en Director Milk & Farms, Eddy Leloup.

Advertising

Zoals eerder aangekondigd werkt de Milcobel-leiding aan een reeks verbeterings-en besparingsinitiatieven die op korte termijn resultaat beloven. Bij een eerste vereenvoudiging van de organisatie van Milcobel op niveau van het topmanagement werd alvast een besparing van 10 procent gerealiseerd.

Inmiddels ligt er nu ook een ontwerp voor de langetermijnstrategie van Milcobel op tafel. Dat strategisch plan zal volgens een verklaring van de melkerij ‘in de loop van oktober – november door de raad van bestuur en het management aan de leden-melkveehouders toegelicht worden en met hen besproken worden’. Met als horizon 2025 zou dat plan nog eens zo’n 50 miljoen euro aan besparingen opleveren.

In afwachting van meer details luidt het dat de productmix, die momenteel al te zeer op melkpoeder en room gericht is, zeker aangepakt zal worden. Er werd daarbij uitdrukkelijk over de ‘creatie van een aantal partnerships’ gesproken. Een piste die garant zou staan voor de creatie van ‘meer toegevoegde waarde’. Stuk voor stuk vage termen uiteraard.

Toch sprak coöperatie-voorzitter Betty Eeckhaut haar volledige steun uit voor de plannen van de nieuwe CEO: “We hebben een duidelijk mandaat gegeven aan Nils van Dam en zijn team, en zien dat er nu krachtig wordt opgetreden. Via het ingestelde verbeteringsplan ‘Compass’ worden binnen de organisatie en het bedrijf honderden initiatieven – van klein tot groot – genomen die de ijsberg met verbeterpotentieel naar boven halen. Die initiatieven hebben betrekking op zowel kostenverlaging als opbrengstverhoging. We begrijpen het ongeduld van onze leden om de aan de gang zijnde verbetering te zien in de melkprijs, maar hebben er alle vertrouwen in dat we – met een nieuw en sterk leiderschap, een duidelijke richting en gerichte strategie – toewerken naar de realisatie en invulling daarvan.”

Drinks-afdeling te Schoten gaat wellicht op slot
Daags na de protestactie heeft de directie van Milcobel op een ondernemingsraad haar intentie tot sluiting van de Drinks-afdeling te Schoten aangekondigd. Dit zou een stopzetting inhouden van de productie-eenheid te Schoten, alsook het afbouwen van de ondersteunende diensten te Schoten en in Brugge. De verkoop van consumptiemelk in glasverpakking, die wordt gecommercialiseerd onder het Inza-merk en niet te Schoten wordt geproduceerd, valt buiten de scope van deze intentieverklaring.

De Drinks-business is naar verluidt al jaren verlieslatend. “De productieplant te Schoten is sterk verouderd en de investeringen die noodzakelijk zijn, zijn omwille van de structureel dalende marktvraag en de lage/negatieve marges niet haalbaar. Bovendien heeft de coronacrisis bewezen dat meer volume geen positief effect heeft op de winstgevendheid”, stelt de mededeling met zoveel woorden.

Een eventuele sluiting van de Drinks afdeling zou kunnen leiden tot het verlies van 167 banen. Deze intentie tot sluiting vormt het begin van de wettelijk voorgeschreven informatie- en consultatieprocedure met de sociale partners.

Bron: naar Milcobel 10 en 11 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *