ABS lanceert ‘stop met doen alsof uw neus bloedt’-campagne

Om het effectieve zwerfvuilgevaar voor onze runderen, en dus ook voor onze veeboeren, te verminderen, lanceert het Algemeen Boerensyndicaat een ‘stop met doen alsof uw neus bloedt’-campagne. Met het beeld van een bloedende koe wil het ABS haar eis voor de invoering van statiegeld herhalen en benadrukken.

Reeds eind februari stuurde het ABS de boodschap uit dat het zich aansloot bij de Statiegeldalliantie. Tegelijkertijd riep het ABS de Vlaamse regering op om nog dit jaar te handelen een besluit te nemen om statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren. De kost voor maatschappij en dier en landbouwer was toen, en dus nu ook nog, veel te hoog om nog langer te talmen.

Advertising

In het voorjaar van 2017 werd er door de campagne “In onze muil geen zwerfvuil!” gevoerd in Oost- en West-Vlaanderen. Hierbij werden spandoeken aan de kant van de weg gehangen, en dit op plaatsen waar er veel zwerfvuil is. Zowel vorig jaar als dit jaar werden duizenden bordjes ‘Hou jij het mee proper?’ verspreid, en dit in samenwerking met Mooimakers / OVAM.

“Mooie acties, maar blijkbaar onvoldoende om het zwerfvuil, en het gevaar voor ons vee, sterk te verminderen”, schrijven voorzitter Hendrik Vandamme en beleidsmedewerker Mark Wulfrancke nu in een persmededeling.

Om onze politici met hun neus op de feiten te drukken, lanceert het ABS nu het beeld van de neusbloedende koe. Deze bloedende koe staat voor veel, weinig zichtbaar, dierenleed, en duizenden runder-sterfgevallen. Het is dus hoog tijd om dit dierenleed te stoppen en statiegeld in te voeren.

De invoering van statiegeld op blikjes en flesjes werkt effectief. In landen waar dit is ingevoerd heeft dit zeker al voor een omslag gezorgd.

Bron: ABS – 14 juni 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: