ABS stuurt blikjes van weide retour aan politici

Op donderdag 18 april 2019, voorafgaand aan de eerste snede, verzamelden ABS-boeren in Maarkedal al het blik en plastic dat ze op hun weiden vonden. Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt om de onmiddellijke invoering van statiegeld door de volgende Vlaamse Regering.

Drankblikjes die tussen het gras belanden zijn een echte plaag voor veehouders. Als er bij het maaien een blik wordt meegemaaid riskeren de koeien ‘scherp-in’, verwondingen en ontstekingen in de maag. Daar worden ze niet alleen ziek of helemaal lusteloos van, vaak leidt dit tot helse pijn en tot het overlijden van het dier. Scherp-in kost de Vlaamse veeteelt jaarlijks naar schatting 4,5 tot 6,8 miljoen euro.

Advertising

Het is voor boeren vrijwel onmogelijk om alle blikjes op te sporen en op te ruimen voorafgaand aan het maaien. Het kost hen niet alleen veel tijd, het is vaak dweilen met de kraan open. ‘Met statiegeld op blikjes zouden er 70 tot 90 procent minder in het zwerfvuil belanden’, stelt het ABS. Met een opvallende affichecampagne ‘Beste politici stop met doen alsof uw neus bloedt’, dringt het Algemeen Boerensyndicaat er dan ook op aan opdat de Vlaamse Regering statiegeld zou invoeren. Met de actie in Nukerke (Maarkedal) laat het ABS zien hoeveel drankverpakkingen er naast slechts enkele weilanden liggen.

De landbouworganisatie kreeg alvast steun van de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Bedoeling is dat de ingezamelde blikjes en flesjes op een later moment ‘Back to Sender’ worden gestuurd. Ten aanzien van de betrokken politici herhalen de boeren daarom hun vraag om hun verzet tegen statiegeld te stoppen.

“Het gebeurt niet elke dag dat boeren en milieuorganisaties aan hetzelfde zeel trekken. Maar het zwerfvuil, voor 40 procent blikjes en plastic flessen, stoort iedereen. Het veroorzaakt plastic soep en dodelijke kwetsuren bij dieren. Statiegeld is een eenvoudige oplossing die de consument niks kost. Ons geduld is op. Samen vragen we met aandrang dat de nieuwe Vlaamse regering de onmiddellijke invoering van statiegeld op plastic flessen en drankblikjes in het volgende regeerakkoord inschrijft”, luidde het vanwege het ABS en Recycling Netwerk Benelux.

Bron: ABS – 15 april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: