Omwille van de onvoorspelbare gevolgen van de Ruslandboycot op de prijsvorming is het, voor de eerste keer, onmogelijk om het landbouwinkomen van de Vlaamse boerderij te berekenen. Boerenbond plant die berekening in december. Zeker is wel dat 2014 een rampjaar wordt, niet omwille van mislukte oogsten, maar wel omwille van slechte prijs- en bijgevolg inkomensvorming.
Traditioneel raamt de studiedienst van Boerenbond in het najaar het inkomen van ‘de Vlaamse boerderij’. Deze raming gebeurt op basis van gegevens van producties en van evoluties van prijzen van de eerste 8 maanden van het jaar. Die worden vervolgens geëxtrapoleerd op jaarbasis. De voorbije jaren is gebleken dat op basis van de eerste 8 maanden een goede raming van het jaarinkomen kan gemaakt worden.
“In 2014 liggen de zaken echter anders. Als gevolg van de handelsboycot van land- en tuinbouwproducten, die Rusland begin augustus instelde, noteren we voor zowel een aantal plantaardige producten als voor een aantal dierlijke producten aanzienlijke prijsdalingen”, deelde de Boerenbond na afloop van de traditionele nazomerontmoeting mee. Er wordt bovendien verwacht dat voor een aantal producten de impact van het Ruslandembargo nog lang zal aanslepen.
Omwille van deze problematiek is het dan ook niet aangewezen om voor een aantal sectoren extrapolaties door te voeren op basis van prijsgegevens van de eerste 8 maanden van 2014. Bijgevolg is het, voor het eerst, onmogelijk om in deze periode van het jaar, het landbouwinkomen van de Vlaamse boerderij te ramen. Boerenbond plant die berekening in december. “Zeker is wel dat 2014 een rampjaar wordt, niet omwille van mislukte oogsten, maar wel omwille van slechte prijs- en bijgevolg inkomensvorming”, verklaarde voorzitter Piet Vanthemsche.
Intussen blijft Boerenbond zowel bij de Europese als bij de federale en Vlaamse beleidsmakers aandringen op maatregelen die de crisissituatie in de getroffen sectoren moeten milderen.