In een rapport op 16 april aangenomen werpt het Europees Comité van de Regio’s (een politiek orgaan van de Europese Unie waarin vertegenwoordigers van het lokale en regionale bestuur zetelen) een kritische blik op het EU-zuivelbeleid.
Volgens het rapport heeft de Europese Unie op dit moment ‘geen effectieve instrumenten’ om fluctuaties in de melkprijs terug te dringen of om garanties te bieden in het geval de melkprijs instort. Het Comité stipt, het Markt Verantwoordelijkheid Programma, ontwikkeld door de European Milk Board (EMB), aan als ‘een flexibel, concreet en kosteneffectief instrument dat nu moet worden onderzocht door de juiste instellingen op zijn uitvoerbaarheid’.
Romuald Schaber, president van de European Milk Board, verwelkomde het rapport in een mededeling: “De steun van het Comité van de Regio’s is een belangrijk signaal voor ons. Dit jaar worden de melkveehouders in de EU al getroffen door een aanzienlijke daling van de melkprijzen, die het voortbestaan van een aantal van hen bedreigt. Het is onacceptabel, dat de Europese Commissie tot 2018 werkeloos toekijkt, terwijl veel melkproductie wordt vernietigd. Met de ruggensteun van het CvdR zullen we doorgaan met het uitoefenen van druk voor de invoering van het Markt Verantwoordelijkheid Programma dat we hebben ontwikkeld.”
Het CvdR maakt zich zorgen over het feit dat de boerenopbrengstprijs voor melk in de EU zonder quotumregeling allicht de schommelingen van de wereldmarktprijs zal gaan volgen. Volgens het standpuntrapport zou de EU als blauwdruk modellen moeten gebruiken, waarin de prijsindexering verbonden is met de werkelijke productiekosten en niet met de wereldmarktprijzen.
Het CvdR zit wel heil in het recent opgericht Europese Melk Markt Observatorium. Het rapport dringt er dan ook op aan dit observatorium ‘snel te ontwikkelen tot een regulerend instrument en het niet te laten bij een instrument om met terugwerkende kracht zaken vast te stellen’. Ten slotte hebben de vertegenwoordigers van het lokale en regionale bestuur ook kritiek op de grotere oriëntatie van het Europese zuivelbeleid op export naar ontwikkelingslanden. Ze vrezen dat dit in het bijzonder ten koste van de gezinsbedrijven en de kleine melkverwerkers in West Afrika zal gaan.