België had op maandag 20 april 2020 een bilateraal overleg met de Europese Commissaris bevoegd voor Landbouw over de coronacrisis en de gevolgen hiervan voor de land- en tuinbouwsector. Het luidt intussen dat commissaris Wojciechowski ‘aan een concreet voorstel werkt om tegemoet te komen aan een aantal sectoren in nood’.
Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits verzochten de Europese Commissie om snel de nodige maatregelen te nemen en budgetten vrij te maken, voor sectoren die in een bijzonder moeilijke situatie terecht zijn gekomen.
“Het gaat concreet over sierteelt, aardappelen, pluimvee, zuivel en vlees. Waar mogelijk dient Europa een opkoopregeling te voorzien zodat producten die niet tijdig verkocht geraken, van de markt gehaald kunnen worden en alsnog gratis kunnen bedeeld worden via de voedselbanken”, aldus minister Crevits.
“Wat de melksector betreft, heb ik maatregelen gevraagd voor een vrijwillige en betaalde gedeeltelijke productievermindering”, aldus Waals minister van Landbouw Borsus. “Voor de rundveesector is het nodig om de Europese grenzen open te houden, private opslag te voorzien en een bijkomend budget te mobiliseren voor de bevordering van de intracommunautaire handel. Tot slot moet de wereldmarkt voor suiker nauwlettend in de gaten worden gehouden en moeten we klaar staan om tot actie over te gaan.”
Met name de vraag voor ondersteuning van de private opslag van zuivelproducten werd volgens een mededeling van het kabinet Crevits alvast positief beantwoord door de Europese landbouwcommissaris.
Er werden ook uitzonderlijke maatregelen eigen aan elke sector gevraagd, zoals de creatie van een opkoopregeling voor de sierteelt- en aardappelsector. Aansluitend werd voorgesteld om de opgekochte niet-vervallen levensmiddelen vervolgens te verdelen via de voedselbanken.
Onze ministers drongen er op aan opdat de Europese Commissie markttoezicht zou voorzien in de sectoren die afhangen van de export, zoals vlees, suiker, aardappelen en zuivelproducten, om tijdelijke maatregelen te kunnen activeren bijvoorbeeld in geval van een prijsdaling.
Bron: naar Kabinet minister Crevits – 20 april 2020