Tijdens de Raad Landbouw en Visserij van de Europese Unie op maandag 13 juli heeft Willy Borsus, federaal minister van Landbouw, in overleg met de gewestministers, onder andere het thema van de sterk dalende trend van de melkprijs aangesneden. “We moeten snel en krachtdadig optreden om een nieuwe crisis te voorkomen”, verklaarde Borsus.
België ziet als enig duurzaam antwoord op de buitensporige schommelingen van de melkprijs de invoering van een flexibel en dynamisch mechanisme in de gemeenschappelijke ordening van de markt voor het in aanmerking nemen van de productiekosten.
Dit zou moeten gebeuren in twee stappen.
- Vooreerst moet aan het Europees observatorium van de melkprijs, naast zijn gewone taken, de opdracht worden gegeven om informatie te verzamelen over de evolutie van de productiekosten en de winstmarges, rekening houdend met de schommeling van de grondstoffenprijzen in de verschillende lidstaten.
- Vervolgens moet worden nagedacht over de mechanismen voor de bepaling van de ‘crisisdrempels’ waaronder gepaste maatregelen genomen zouden worden, in het bijzonder de interventie. Deze denkoefening mag geen taboe zijn. We moeten durven, de moed hebben eraan te beginnen zonder exclusieven. Intussen moeten we, in de context van een dreigende crisis, ondanks alles toch klaar zijn om te reageren.
België heeft de Raad gevraagd om het nu al eens te worden over het principe om de interventieprijs te verhogen voor mageremelkpoeder en boter om snel te kunnen optreden als de verslechtering van de prijs wordt bevestigd. “Het gaat erom een duidelijk en sterk signaal te geven aan de markt”, aldus Borsus.
Er werd ook aangedrongen op de noodzaak om snel een opheffing te bekomen van de handelsbarrières van onze handelspartners, in het bijzonder de talrijke buitensporige sanitaire eisen. Andere lidstaten, zoals Roemenië, de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Ierland, Spanje, hebben de vraag voor een verhoging van de interventieprijs gesteund.
In reactie op deze vraag heeft de Commissie het volgende gepreciseerd:
- haar voornemen om de openbare interventiemaatregelen en de private opslag van zuivelproducten te verlengen na 30 september 2015;
- haar voornemen om het Europese Melkobservatorium te versterken door de marges en de productiekosten te integreren;
- haar steun aan de inspanningen om nieuwe markten te vinden;
- haar voornemen om te werken aan de ontwikkeling van producentenorganisaties.