In Vlaanderen zijn de populaties van bepaalde ganzensoorten, zoals de grauwe gans en de rietgans de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Deze groei heeft geleid tot een stijging van schade aan graslanden en een aanzienlijke toename van schadeclaims. In 2022 liepen deze op tot 37,4 miljoen euro. De grauwe gans is verantwoordelijk voor het grootste deel van deze schade (23,5 miljoen euro). Dit probleem is urgent, gezien de verwachte verdere stijging van de ganzenpopulaties en de vorming van broedparen in de regio.
De grauwe gans is verantwoordelijk voor het grootste deel van deze schade (23,5 miljoen euro). Dit probleem is urgent, gezien de verwachte verdere stijging van de ganzenpopulaties en de vorming van broedparen in de regio.
Impact van ganzenbegrazing
Om de impact van ganzenbegrazing op grasland te kwantificeren, is een experiment uitgevoerd met gedomesticeerde ganzen op een perceel Engels raaigras (Lolium perenne). Deze studie is uitgevoerd in de eerste jaarhelft van 2024 door het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos). Er werd een onderscheid gemaakt tussen twee begrazingsperioden: van januari tot maart en van januari tot april, met verschillende begrazingsdrukken.
De resultaten toonden beperkte opbrengstreducties aan van 3,5 tot 7,5 procent bij de eerste snede, maar deze verschillen waren niet statistisch significant. In intensief begraasde zones is echter een significante opbrengstreductie van 36,6 procent vastgesteld, wat wijst op de schadelijke effecten van overbegrazing.
Toename van onkruiddruk
Het onderzoek heeft niet alleen de schade aan de gewasopbrengst in kaart gebracht, maar ook gekeken naar de mogelijke toename van onkruiddruk als gevolg van de begrazing. Hoewel geen verhoogde onkruiddruk is waargenomen in de begraasde gebieden, blijft het een potentiële zorg. Dit aangezien de afname van grasbiomassa de beschikbaarheid van licht en ruimte voor onkruiden kan verhogen.
Beheer van graslanden
De resultaten van dit onderzoek zijn van grote betekenis voor het beheer van graslanden en de ontwikkeling van beleid om de schade door ganzen te beperken. Beeldopnames door drones voor het meten van grasbiomassa blijkt een kostenefficiënte methode te zijn, waardoor boeren beter inzicht kunnen krijgen in hun opbrengsten en de impact van begrazing. Dit onderzoek biedt belangrijke informatie die kan helpen bij het aanpakken van de uitdagingen die samenhangen met de stijgende ganzenpopulaties in Vlaanderen.
Tekst : Antoine Van Houtte
Bron: Pardon P. & Lootens P. (2024). Impact van vraatschade door ganzen op graslanden. ILVO, Merelbeke. 64 p. DOI: 10.5281/zenodo.13486884