Op de algemene vergadering op vrijdag 12 juni van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) in Grimbergen kon de sector uitpakken met goede cijfers voor 2014, dit tegen de minder positieve achtergrond van vandaag. In 2014 verwerkte de Belgische zuivelindustrie voor het eerst 4 miljard liter, er werd flink geïnvesteerd en de handelsbalans is positief.
Het volume verwerkte melk is de laatste 8 jaar met 30 procent gestegen en er werd een omzet van 5,4 miljard euro gerealiseerd. De uitvoer steeg in waarde met 8 procent en het exportsaldo bedroeg 45 miljoen euro. De Belgische melklevering steeg met 5 procent tot 3,5 miljard liter. De melkprijs was met gemiddeld 34,4 euro per 100 liter de hoogste sinds 2000.
Daarmee zijn er twee goede jaren achter de rug maar vandaag ziet het er heel wat minder goed uit. Volgens BCZ-voorzitter Jean-Marc Schevenels (links op de foto) is de afschaffing van de quota daar niet de oorzaak van. De uitzonderlijk sterke stijging van de productie in 2014, het Russisch embargo en het tijdelijk terugvallen van de markt in China, hebben daar veel meer mee te maken. Ook de speculatie op een sterke groei van de productie in 2015 omwille van de quota-uitstap hebben daartoe bijgedragen. Er wordt voor 2015 echter een minder sterke groei van de productie verwacht, namelijk met slechts 3 procent.
Het aantal melkveehouders blijft intussen afnemen. Europees gezien is de groei vooral in het noorden te vinden (Bretagne, België, Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken, Polen en de Baltische staten). Toch ziet BCZ de toekomst met vertrouwen tegemoet. De vraag in de wereld zal op termijn stijgen en op sommige plaatsen, zoals Nieuw-Zeeland, stijgen de kosten sneller dan hier. Er blijft in België echter een groot verschil in marge, dus in rendabiliteit, tussen de bedrijven en de kloof zou nog groter worden.
Afgevaardigd bestuurder Renaat Debergh van BCZ (rechts op de foto) trok wel van leer tegen de kilometerheffing. Die treft de zuivelsector harder dan andere sectoren vermits de melk per melkveehouder 122 keer wordt opgehaald en het afgewerkt product op zijn beurt nog eens moet worden vervoerd. Dit zou de zuivelsector jaarlijks 17 miljoen euro kosten of 0,5 euro per 100 liter.