Wat is de toekomst van het Europees landbouwbeleid voor de melkveehouderij? Ziedaar de centrale vraag op de debatavond door Melkveebedrijf – Fokkerij Trends ingericht op woensdag 7 maart om 20 uur in de Reo Veiling te Roeselare.
De komende maanden gaat de Europese Unie puzzelen aan het nieuwe GLB. Dat gaat immers gelden vanaf 2021. In de huidige begroting van 1.033 miljard euro voor de periode 2014-2020 stond 400 miljard gereserveerd voor de beide pijlers in het GLB-beleid.
Er zijn intussen drie scenario’s uitgedacht in Brussel.
- Bij consolidatie van het huidige budget blijven de effecten logischerwijs beperkt, maar blijft er 80 procent van de inkomenssteun ontvangen worden door 20 procent van de landbouwers, een situatie die de EU wil veranderen.
- In scenario 2 wordt er 120 miljard weggesneden uit het landbouwbudget, wat een inkomensdaling van de gemiddelde landbouwer van 10 procent zal betekenen. In sectoren die erg afhankelijk zijn van de inkomenssteun, zoals de vleesveehouderij, kan de inkomensdaling nog groter zijn.
- In een derde scenario wordt 60 miljard euro weggehaald uit het landbouwbudget, wat leidt tot een kleine daling van het inkomen. Hoe groot die daling is, maakt het onderzoek dan weer niet bekend.
Invloed van EU-commissaris
Bij de totstandkoming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid spelen argumenten als WTO-eisen, budget, maatschappelijke aspecten en actualiteit een rol. De actualiteit is nu nog niet bekend, al speelt nu wel het sentiment mee dat er melkpoeder in opslag ligt waar flink op afgeschreven moet worden. Welke invloed dat heeft op het uiteindelijke GLB weten we in de loop van 2019.
Ook de invloed van de EU-commissaris is van belang bij de totstandkoming van het GLB. De Roemeen Dacian Cioloș wist directe betalingen voor Oostbloklanden veilig te stellen; de Oostenrijker Franz Fischler introduceerde de plattelandsontwikkeling. Dat momenteel Phil Hogan uit het zuivelland Ierland aan het bewind staat, kan op het scheiden van de markt nog positief uitpakken voor de melkveehouderij.
Meer achtergrondinformatie en duiding over dit onderwerp tijdens de debatavond op woensdag 7 maart om 20 uur in de Reo Veiling te Roeselare. Volgende sprekers staan alvast op het programma
- Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO om 20 uur;
- Tom Vandenkendelaere, EVP Europarlementariër om 20u30.
Iedereen is van harte welkom! Netwerk-event vanaf 21 uur.