“Om superheffing te vermijden moet er een klein wonder gebeuren. Dit kan alleen als de overschrijders massaal zwaar op de rem staan”, zegt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).
Indien de leveringen aan het huidige tempo doorgaan dan loopt België tegen een overschrijding aan van 10 miljoen liter of zo’n 0,3 procent. Wil men superheffing voorkomen dan zullen de overschrijders veel harder op de rem moeten staan. Dat blijkt uit de speciale enquête die de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) organiseert onder haar leden. In februari werd 6,8 procent meer melk geleverd dan het jaar voordien. Hiermee is het niveau van de melkleveringen wat gedaald: in januari bedroeg de plus nog 8,4 procent. Er is dus sprake van een afremming van de melkproductie. Die is momenteel onvoldoende groot om superheffing te voorkomen.
Op één maand tijd verminderde de plus met 1,6 procent, in maart moet er maar liefst 3,3 procent af om te eindigen op 3,5 procent. Dit is een bijzonder zware klus. Een klein lichtpuntje is het vetgehalte dat ongeveer 1 g/l lager uitkomt dan vorig jaar.
BCZ benadrukt dat dit voorlopige cijfers zijn en dat de zuivelfederatie geen verantwoordelijkheid kan opnemen met betrekking tot de definitieve eindcijfers. Alleen de overheid kan de exacte eindafrekening opmaken.