Een nieuw jaar brengt geregeld ook nieuwigheden in geldzaken met zich mee. Ook in 2014 zal je rekening moeten houden met enkele wijzigingen inzake financiën en fiscaliteit. Een van de belangrijkste wijzigingen is de verlaging van het maximumbedrag dat voortaan nog cash betaald mag worden.
Ter bestrijding van de financiering van het terrorisme en het witwassen van geld worden een aantal maatregelen inzake cash-betalingen opgenomen in de zogenaamde anti-witwaswet. Deze wet voorziet al sinds 1998 in een beperking van het bedrag dat nog cash betaald kon worden bij de aankoop van onroerend goed. Initieel was dit bedrag vastgesteld op 15.000 euro. Ook bij de verkoop van goederen mocht sindsdien de prijs, wanneer deze meer dan 15.000 euro bedroeg, niet meer contant betaald worden.
Een programmawet die dateert van 2012 zorgt echter voor een strengere aanpak van de contante betalingen. Vanaf 16 april 2012 werd het maximumbedrag dat nog cash betaald mocht worden immers beperkt tot 10 procent van de verkoopprijs met een maximum van 5.000 euro. Bovendien is de beperking niet langer enkel van toepassing bij de verkoop van onroerend goed en bij de levering van goederen, maar ook bij dienstprestaties.
Vanaf 1 januari 2014 is de beperking voor contante betalingen nog strenger en moet er dus rekening worden gehouden met volgende bepalingen:
- Voor aan- en verkopen van onroerend goed zijn geen contante betalingen meer mogelijk. De prijs van het onroerend goed zal moeten vereffend worden door middel van overschrijving of cheque.
- De betaling van de prijs voor de verkoop van goederen of de levering van dienstprestaties mag niet meer in contanten worden uitgevoerd, behalve voor een bedrag dat 10 procent van de prijs niet overstijgt en voor zover dit bedrag niet hoger is dan 3.000 euro.
De limiet van 10 procent en 3.000 euro geldt ook voor de aankoop van meerdere goederen of dienstverrichtingen wanneer daartussen een verband lijkt te bestaan. Uw transacties opsplitsen om de wetgeving te omzeilen zal dus niet aanvaard worden.