De Vlaamse regering bekrachtigde het nieuwe mestdecreet op vrijdag 12 juni 2015. Daarmee is de vertaling van MAP5 naar Vlaamse regelgeving rond. De Boerenbond reageert alvast tevreden en duidt erop dat het nu belangrijk is de derogatie zo snel mogelijk te verkrijgen.
In een persmededeling reageert de Boerenbond tevreden over de transparante manier waarop MAP 5 en het mestdecreet tot stand kwamen. Volgens de vakorganisatie hebben zowel de overheid als de politici de vertaalslag naar Vlaamse regelgeving op een correcte en transparante manier gevoerd.
Volgens de Boerenbond houdt de invulling rekening met heel wat bezorgdheden vanuit de sector. Zo was Boerenbond sterk vragende partij voor een meer gebiedsgerichte aanpak waarbij landbouwers die kunnen aantonen dat zij geen bijdrage leveren aan een slechte waterkwaliteit vrijgesteld moeten kunnen worden. “Deze filosofie is overgenomen in het mestdecreet”; luidt het in de mededeling. Verder noemt de vakorganisati het ook positief dat MAP5 de focus meer op bedrijfsaanpak legt dan op perceelniveau, dit zowel voor bemesting als voor opvolging en controle. “Deze manier van werken geeft de land- of tuinbouwer de mogelijkheid om de gebruiksruimte van meststoffen die hij op zijn bedrijf kan aanwenden, met een maximale efficiëntie en in functie van de gewasbehoefte, in te vullen”, luidt het met zoveel woorden.
De Boerenbond beklemtoont verder nog dat het nieuwe mestdecreet zeker geen doorslag is van de vorige mestwetgeving. “Er zullen daadwerkelijk extra inspanningen geleverd moeten worden in die regio’s en door die land- en tuinbouwers waar de waterkwaliteit beterschap vereist. Ook de nieuwe kijk op de fosforbemesting, waarbij de plantbeschikbare fosfor in de bodem de basis vormt van de fosforbemestingsnorm, wordt in de praktijk een zware dobber en zadelt de land- en tuinbouwsector op met extra kosten.”
Nu het mestdecreet bekrachtigd is door de Vlaamse regering hoopt Boerenbond op een snelle positieve beslissing inzake derogatie. Die is en blijft heel belangrijk voor de Vlaamse rundveehouders.