Op dinsdag 26 mei nodigde het PITO in Stabroek de pers uit om een kijkje te komen nemen in hun energie neutrale melkveestal. De school zet volop in op milieu en energie. Naast de technieken voor duurzame energie werd er recent ook een compostloods geïnstalleerd en is men bezig met afvalwatertechnieken.
“Voor de school is het erg belangrijk dat de leerlingen ook kunnen werken met de geïnstalleerde technieken”, licht de directeur van het PITO, Kathleen Van Wesenbeeck, toe. “Daarom opteerden we voor een combinatie van verschillende installaties. Hadden we puur voor rendement gekozen, dan hadden we maar één of twee technieken moeten installeren. Maar de leerlingen moeten ook metingen kunnen doen en kunnen leren hoe deze technieken werken.”
Combinatie van technieken
De melkveestal werd gebouwd in 2007. Het was van bij de start de bedoeling om een aantal energiezuinige technieken te installeren. De warmterecuperatie op de melk was daarvan de eerste verwezenlijking. Deze warmt het water op tot 30 graden. Daarna neemt de zonneboiler over, die het water tot 85 graden verwarmt. Is er te weinig zon, dan springt de elektrische boiler bij. Deze krijgt zijn elektriciteit dan weer van de zonnepanelen en de windmolen. Op die manier heeft de melkveestal geen energie van het net meer nodig. De 15.000 tot 17.000 kWh die jaarlijks nodig is, wordt volledig geproduceerd door alternatieve energiebronnen. De school ging zelfs nog een stapje verder. In het technisch lokaal installeerden ze een hotfil wasmachine. “Een gewone wasmachine warmt zelf het water op tot de gewenste temperatuur. Dat is erg energieverslindend. We maakten van de gelegenheid gebruik om een aansluiting voor de wasmachine op het warm water van de zonneboiler te voorzien. Heeft deze warm water over, dan gebruiken we dat water om te wassen. Weer een bijkomende energiebesparing!”
IZEN investeert mee
Ook installatiebedrijf IZEN deed zijn duit in het zakje. “Het initiatief van het PITO vonden wij erg interessant,” zegt Peter Van Craenenbroeck van IZEN. “Ook voor ons is zo’n combinatie van verschillende technieken interessant. Op die manier kunnen ook wij intensieve metingen op de systemen doen. Wij namen zelf de investering in de windmolen, zo’n 25.000 euro, voor onze rekening. De school betaalde de zonnepanelen en de zonneboiler, elk goed voor een investering van 9.000 euro.”
De windmolen is inderdaad geen voor de hand liggende keuze voor landbouwbedrijven. Heel wat melkveehouders hebben interesse in deze vorm van duurzame energie maar het krijgen van een vergunning op de juiste locatie, is dikwijls moeilijk. Dat is meteen ook de reden waarom IZEN hier opteerde voor een kleine windmolen en niet voor een middelgrote: “Dat spaart meteen de zware netstudie uit en een kleine windmolen is eenvoudiger te vergunnen dan een middelgrote. Als we door de resultaten hier kunnen aantonen dat een kleine windmolen ook zijn plaats heeft als alternatieve energiebron, dan kan dat de doorbraak van de kleine windmolens betekenen. Ze hebben immers ook zo hun voordelen: waar de zon in de winter maar weinig energie aan de zonnepanelen geeft, is de energieopbrengst door wind gelijkmatiger over het jaar verdeeld. Ze zorgen dus ook voor minder overbelasting op het net.” Om een windmolen rendabel te krijgen, moet er echter eerst nog een oplossing gevonden worden voor de hoge investeringskost. De fundering van de paal en de paal zelf, vormen de grootste hap uit het windmolenbudget. Daardoor is de initiële investering veel groter dan die van zonnepanelen.
Het PITO heeft trouwens nog plannen met de windmolen. De paal die nu voorzien is, is berekend op een groter windmolenmodel. Er is dus nog ruimte voor extra energieopwekking in Stabroek.
Kerncijfers
- Jaarlijks energieverbruik melkveestal: 15.000 tot 17.000 kWh
- Zonneboiler: 8 zonnecollectoren met een totale oppervlakte van 18 m², een opslagvat van 800 liter, in serie geplaatst met de elektrische boiler. Opbrengst van 7.500 kWh per jaar.
- Zonnepanelen: 35 modules van 235 Wp, totaalvermogen van 8,2 kWp. Opbrengst van 6.570 kWh per jaar.
- Windmolen: mast van 15 meter ashoogte. Generator van 3,5 kW. Horizontale as met drie rotorbladen. Opbrengst van 4.000 kWh per jaar.