Zodra het verplicht nationaal bestrijdingsprogramma. programma van kracht zal zijn – dit is voorzien voor 2015 – zal elk pasgeboren kalf binnen de 7 dagen na de geboorte op BVD-virus onderzocht moeten worden. Het nemen van een staal via een BVD-oormerk is hierbij de aangewezen methode. Om samen BVD snel een halt toe te roepen, is een goede samenwerking tussen veehouder en dierenarts van groot belang. DGZ huldigde op Agribex in dit verband twee pioniers, een veehouder enerzijds en zijn dierenartsenpraktijk anderzijds.
Veehouder Paul Peeters en familie uit Geel runt een melkveebedrijf met een 600-tal dieren. Deze familie is een van de vroege starters om BVD structureel een halt toe te roepen. Aan de hand van bloedanalyses onderzochten ze hun veestapel op BVD-dragers. Reeds in augustus 2012 is het bedrijf gestart met het gebruik van BVD-oormerken om BVD-dragers in een vroeg stadium op te sporen. Ruim 250 kalveren werden ondertussen reeds BVD-vrij gecertificeerd!
BVD ‘tackelen’ op elk rundveebedrijf is een hele uitdaging. Gezien de complexe en vaak verdoken aard van de ziekte is de dierenarts een essentiële partner om de veehouder hierin bij te staan. Dierenartsenpraktijk De Zegge uit Geel, die o.a. melkveebedrijf Peeters ondersteunt, benadrukt bij zijn cliënteel systematisch het belang van de ziekte BVD. Preventief werken door BVD-dragers op te sporen is essentieel bij de aanpak van BVD. Op deze manier bereidt dierenartsenpraktijk De Zegge zijn cliënteel optimaal voor op het nakende nationale programma.
Meer info: zie www.stopbvd.be